Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, 23 Nisan Çocuk Bayramı özel gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin konuşmasına müdahale etti.
Genel Kurul’da ilk sözü alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Bu coğrafyada Kürtlerin yaşadığı coğrafyalar 1925-1950 arasında OHAL'le yönetildi. 1987'den 2002'ye kadar da OHAL uygulanmıştır. Son 2 yılı da sayarsak 50 yıldan fazla süre bu coğrafya OHAL'le yönetilmiştir" diye konuştu.
Ardından konuşan HDP’li vekil Meral Danış Beştaş ise "Biz Kürdüz, Kürt kökenli değiliz. Bizde Ermeniler, Süryaniler, feministler ve Türkler de var. Biz Türkiye partisiyiz" dedi.
Kahraman: Geri alınmazsa sizi TBMM’den dışarı çıkaracağım
TBMM Başkanı Kahraman, Beştaş ve Buldan'ın açıklamalarına tepki göstererek "Kürt illeri" diye bir şey olmadığını söyledi:
"Türk coğrafyasında yalnızca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti var. Anayasaya üst düzeyde aykırıdır beyanlarınız. Türk illeri, Kürt illerini beyan edeni dışarı almak lazım. Gelin meramınızın böyle olmadığını söyleyin, yoksa sizi TBMM'den çıkaracağım. Kürt illeri nedir hanımefendi? Türkiye'yi böldürmeyiz."
Danış-Beştaş: Yok deyince Kürtler de yok mu olacak?
Kahraman’ın uyarısı üzerine yeniden söz alan HDP'li Beştaş ise şu açıklamalarda bulundu:
“Yok deyince Kürtler yok mu olacak? Ben geri alacağım hiçbir cümle sarf etmedim. Biz burada konuşurken Türkiye’deki realiteleri olduğu gibi ifade ediyoruz. Hakikat dışında hiçbir sözümüz yoktur. Kürt illeri derken Marmara, Trakya da diyebilirsiniz. Kürtlerin fazla yaşadığı iller. Diyarbakır’ın yüzde 80’i Kürt’se, Kürt ili demenin ne mahzuru var. Ben Kürt olduğum gibi Kürt illeri de bir realitedir, bu inkar edilemez.”
TBMM Başkanı Kahraman ise Buldan’ın konuşmasının ardından “Kürt illeri” nitelendirmesinin nüfus yoğunluğu bağlamında kullanıldığının ortaya çıktığını belirterek, HDP’li milletvekillerinin Genel Kurul’dan çıkarılmasına gerek olmadığını söyledi:
"Bu açıklamanızla, Kürdistan olarak ifade etmediğinizi, nüfus yoğunluğu olduğunu ifade ettiniz. Kürt illeri diye bir şey yok. Sayın Buldan, sizle mesai yaptık. Türkiye herhangi bir Ermeni katliamı yapmamıştır. Soykırım kabülü gibi bir mesele oldu, o Türkiye'de de gündeme geldi gibi bir şey olabilir. Ölen kişilere saygı duymak başkadır, katliam ya da soykırım gibi bir şey olmamıştır."
Erdoğan yaşananlara “rezalet” dedi
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kurul sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada yaşananları "rezalet" olarak nitelendirdi.
Meral Danış Beştaş hakkında HDP Adana Milletvekili. 1967’de Diyarbakır'da doğdu. 1990’da Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Diyarbakır Barosu'na bağlı olarak serbest avukatlık yaptı. Baro yönetiminde görev aldı, kadın hakları ve insan hakları alanlarında uzmanlaştı. AİHM'e götürülen hak ihlalleri davalarında avukatlık yaptı. Aile içi şiddet konusunda Türkiye'nin mahkum edildiği ilk davanın (Opuz davası) başvurucu avukatı olarak yer aldı. Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkan Yardımcılığı yaptı, hukuk komisyonunda yer aldı. HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcılığı da yapan Danış-Beştaş 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde milletvekili seçildi. Evli olan Danış-Beştaş'ın iki çocuğu var. Pervin Buldan hakkında HDP Iğdır milletvekili. 11 Şubat 20182den beri partinin eş genel başkanı. 1967’de Hakkari’de doğdu. İki çocuğu var. İş insanı olan eşi Savaş Buldan, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in 4 Kasım 1993’te "Elimizde PKK’ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK’yla olduğu gibi, PKK’ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir" açıklamasından sonra kaçırıldı, öldürüldü, katiller bulunmadı. Cumartesi Anneleri/İnsanları arasında yer alan Buldan, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanlığı yaptı. 1999 seçimlerinde HADEP'ten İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu, partisi yüzde 10 seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamadı. 2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı. 2005'te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. HDP’den 23 ve 24 Iğdır, 25 ve 26. dönemde İstanbul’dan Milletvekili seçildi. |
(TP)