Fotoğraf:Anadolu Ajansı-Arşiv
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Ankara milletvekili Yıldırım Kaya, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) vakıf ve derneklerle yaptığı protokolleri sonlandırmamak için “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde” düzenleme yapmasına ilişkin açıklama yaptı.
Kaya, Meclis’te yaptığı açıklamada, MEB’in mahkeme kararlarını yönetmelik değişikliğiyle aşma çabası içine girdiğini söyledi.
Kaya’nın açıklamaları şöyle: “Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay 8. Dairesi’nin, ‘kamusal eğitimin devletin görevi olduğu ve devredilemeyeceği’ tespitine rağmen, ‘Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde’, 12 Eylül 2019 tarih ve 30886 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle, sivil toplum kuruluşlarının eğitim kurumlarında sosyal etkinliklerde bulunmalarının yolunu açtı.
MEB: TÜGVA'nın çalışmaları hassasiyetle gerçekleştirilsin
“Daha net ifade etmek gerekirse, vakıf ve dernek kurarak örgütlenen cemaat ve tarikatların ‘Sivil Toplum Kuruluşu’ adı altında okullarda daha rahat faaliyet yürütmelerinin önünü açmak için Milli Eğitim Bakanlığı yönetmelikte yeni bir düzenleme yapmıştır.
“Mili Eğitim Bakanlığı, düzenlemenin üzerinden daha bir hafta geçmeden okullara gönderdiği yazıyla, okul yönetimlerinin Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile çalışmalarını hassasiyetle gerçekleştirmelerini istemiştir.
“Bundan böyle vakıf ve dernekler, Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalamaya gerek kalmadan okullarda “sosyal etkinlikler” adı altında çeşitli faaliyetlerde bulunabilecek.”
TÜGVA hakkında
2014 yılında kurulan TÜGVA’nın Yüksek İstişare Kurulunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan bulunuyor. Mütevelli Heyetinde ise yine Tayyip Erdoğan’ın yeğeni Üsame Erdoğan yer alıyor. Türkiye genelinde 58 öğrenci yurdu ve 81 ilde görevlendirdiği tamamı erkek olan temsilcileri bulunuyor.
Ne olmuştu?
Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü 2016 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ise 2017 yılında, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile “Değerler Eğitimi ve Sosyal Kültürel Etkinlikler” adı altında 5 yıllık protokoller imzaladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü 24 Temmuz 2017 yılında ise Ensar Vakfı ile "Çeşitli Eğitim, Seminer ve Sosyal Etkinlikler Düzenlenmesine Dair İşbirliği Protokolü" imzaladı.
Eğitim-Sen imzalanan protokolün iptali için dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, kamusal eğitimin devletin görevi olduğu ve devredilemeyeceği tespitini yaparak, protokolün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay 8. Dairesi’nin kararına itiraz etti, ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın itirazını yerinde bulmayarak, Danıştay 8. Dairesi’nce verilen yürütmeyi durdurma kararını 2019 yılında kabul etti. (RT)