Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan'ın yazılı soru önergesi üzerine din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları doğrultusunda yeniden düzenlenmesine yönelik bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı.
AİHM zorunlu olarak okutulan din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden dolayı Türkiye'yi mahkum etmiş ancak karar uyarınca bu dersi zorunlu olmaktan çıkarması gereken Türkiye mevcut uygulamayı değiştirmemişti.
Doğan, soru önergesinde AİHM’nin verdiği kararların gereğinin neden yerine getirilmediğini sormuştu.
TIKLAYIN - "ÖĞRENCİLER DİN VEYA İNANCINI AÇIKLAMAK ZORUNDA OLMAMALI"
Çalışma grubu
Bakan Yılmaz, Milletvekili Selina Doğan’ın din kültürü ve ahlak bilgisi dersleriyle ilgili soru önergesine yanıt verdi.
Yılmaz, sözkonusu kararların gereğinin yerine getirilmesi için bir eylem planı hazırlandığını ve bu planın da Adalet Bakanlığı’na sunulduğunu belirtti.
Konuyla ilgili “tavsiye niteliğinde karar alacak geniş katılımlı bir çalışma grubu” belirlendiğini ve bu ay çalışmalara başlayacağını söyledi.
Grubun çalışmalarını yılın sonuna kadar bitireceğini ifade etti.
TIKLAYIN - EĞİTİMDE AYRIMCILIĞA KARŞI ÖNERİLER
Yanıt
“Adalet Bakanlığı’nın son şeklini verdiği eylem planına göre; sözkonusu AİHM kararının uygulaması geniş katılımlı bir değerlendirmeyi gerektirdiğinden, tavsiye niteliğinde karar alacak geniş katılımlı bir değerlendirmeyi gerektirdiğinden, tavsiye niteliğinde karar alacak geniş katılımlı bir çalışma grubu belirlenmiş olup haziran ayında çalışmalarına başlayacaktır.
“Çalışma grubunun en geç 2016 yılının sonuna kadar çalışmalarını tamamlaması planlanmaktadır.
“Bu bağlamda çalışma grubu üyeleri kurumsal bazda belirlenmiş olup Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, farklı bilim dallarından (eğitim, sosyoloji, tarih, ilahiyat vb) akademisyenler ve tarafları temsil eden sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar yer alacaktır.” (YY)
TIKLAYIN - "EĞİTİM SİSTEMİ DİN VE İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINA UYUMLU OLMALI"