Haberin Kürtçesi için tıklayın
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), bir süredir talep edilmesine karşın gerçekleştirilemeyen Olağanüstü Genel Kurulu’nu, Ankara 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla, 19 Mart Pazar günü Ankara’da gerçekleştirdi.
Kurul’da 16 şubenin kapatılması, MAZLUMDER Genel Merkezi’nin Ankara’dan İstanbul’a taşınması ve Genel Başkanlığa İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan’ın getirilmesi kararlaştırıldı.
Kayyum atanması
Mahkemenin kongre kararının ardından MAZLUMDER’e kayyum atandı.
Derneğe kayyum atanmasının ardından olağanüstü kongre yapılacak olmasına çeşitli şubelerden itirazlar geldi ve bir ortak bildiri yayınlandı.
Diyarbakır MAZLUMDER yönetiminden Reha Ruhavioğlu bu süreci bianet’e şöyle anlattı:
“Derneğe kayyum atanması, teknik ayrıntıları olan bir konu. Ancak kayyumların yargısal sürecin tamamlanmasını beklemeden çağrı yapması ve toplanan Olağanüstü Genel Kurul’un 16 şubeyi kapatması teknik ya da hukukla açıklanabilecek bir mesele değil.
“2016 Nisan’ında bazı şubeler olağanüstü kurula gidilmesi yönünde delegelerden imza topladılar. Ancak tüzüğümüz delegelerden bahsetmiyor ve üyelerin yüzde 20’si oranını şart koşuyor. Toplanan imza sayısı bu anlamda çok eksikti.
“Bu anlaşmazlık mahkemeye taşındı ve nihayetinde herhangi bir hukuki çıkarım yapılmayan bilirkişi raporu delegenin de yüzde 20’si oranı yeterlidir dedi. Mahkeme konge kararını onayladı. Kayyum bunun üzerine atandı.
“Ancak örneğin bu karar kesinleşmeden icra edilemez. Ama bu olağanüstü kongre kararına itiraz olmasına karşın mahkeme daha bu itirazı karara bağlamadan, kongre kararı alındı. Bunun üzerine biz de hukuksuzluğu gerekçesiyle protesto ettik.”
Olağanüstü Genel Kurul kararları
Kurulda MAZLUMDER Tüzük değişikliği ve çeşitli şubelerin kapatılması gündeme alındı.
Tüzük değişikliğinde, dernek ve şubelerin siyasi partiler ve siyasi parti etkinlikleriyle mesafeli olmasına yönelik kararlar alındı.
MAZLUMDER Genel Merkezi Ankara’dan İstanbul’a taşındı.
Genel Kurul sonucunda mevcut Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal'ın yerine MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan Genel Başkan olarak seçildi.
Olağanüstü Genel Kurul’un ardından en çok konuşulan değişiklik 16 şubenin kapatılması oldu. Diyarbakır, Urfa, Van, Antep, İzmir, Muş, Batman, Bitlis, Bingöl, Şırnak, Hakkari, Sakarya, Mersin, Kocaeli, Bursa, Antakya şubeleri kapatıldı. Kapatılan şubelere bağlı üyelik ve delegeliklerin kendiliğinden sona ermesine karar verildi.
Ruhavioğlu: İnsan hakları mücadelesine bir utanç olarak yazılacak
Toplam 24 şubesi olan MAZLUMDER’in kapatılan 16 şubeden 12’si Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor.
MAZLUMDER Diyarbakır yönetiminden Ruhavioğlu, geri kalan sekiz şubeden dördünün kağıt üstünde olduğunu, herhangi bir çalışma yürütmediklerini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Türklük- Kürtlük üzerinden değil ama Kürt meselesinin belirleyici olduğu ilkesel bir ayrışma var. Bu da kapatılan şubelere bakıldığında rahatlıkla anlaşılıyor.
“Hatta örneğin Uşak şubesi, biz kağıt üzerindeyiz kapatılabiliriz dediği hâlde kapatılmayıp devam ediyor. Diyarbakır gibi hak mücadelesi veren oldukça aktif ve önemli bir şube kapatılıyor.
“Bu tutumun darbe uygulaması olduğu kanaatindeyim. Kayyumlar eliyle hukuksuz bir şekilde toplanmış bir kongrenin ülkenin içinde bulunduğu radikal hukuksuzluklar ve kayyum keyfiliğine denk gelen bir görüntü vermesi, insan hakları mücadelesine bir utanç olarak yazılacak ama bu utanç bizim değil, bizi tefsiye edenlerindir.
“Türkiye’nin insan hakları mücadelesine önemli katkıları olmuş şubeleri kapattığınızda geriye kalan şey insan hakları için mücadele den bir dernek olmaz.
“Biz bir yandan hukuki süreci takip ederken, diğer yandan MAZLUMDER eliyle zulme uğramış olan şubeler olarak insan hakları mücadelesine devam etme noktasında birbirimizle istişare halinde olacağız.”
Erdoğan hedef göstermişti
TIKLAYIN - ERDOĞAN'DAN STK'LARA: SEN NEYİN RAPORUNU YAYINLIYORSUN?
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cizre raporunun ardından MAZLUMDER’i de hedef almıştı:
“Onların malum STK'leri bir araya gelmişler, raporlar yayınlamışlar. Bir defa bu raporları yayınlayanların ayrıca üzerine gidilmesi lazım. Sen neyin raporunu yayınlıyorsun?”
MAZLUMDER heyetinin 4-6 Mart 2016 tarihlerindeki gözlemleri sonucu hazırlanan raporda “Cizre’de sokağa çıkma yasağı sürecinde en az 203 insan hayatını kaybetti” denilmişti. (CK/EKN)