Babacan'ın açıklamasını "politik bir yaklaşım" olarak yorumlayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Ceza Yasası yürürlüğe girmeden verdikleri desteği anımsatarak, "Babacan'ın bu isteği daha önce herhangi bir istek olmadan karşılanmış ama AKP tarafından benimsenmemişti" dedi.
Erinç, 301 değişikliğin AB'nin istekleri arasında yer almasıyla yeniden destek istenmesini yadırgadıklarını da ifade etti.
Zamanında basın, yazar ve yayıncı kuruluşlarının 301 ve diğer sorunlu maddelerle ilgili uyarılarını ilettiklerini dile getiren Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu ise, Babacan'ın sözlerinin seçim dönemine giren ve Avrupa Birliği'nin reform baskıyla karşılaşan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) sıkışmışlığını gösteriyor: "AKP, milliyetçi oyları kaybetmemek için kamuoyuyla oyun oynuyor."
Babacan'ın sözlerinin seçim endişelerini yansıtabileceğini inanan İnsan Hakları Ortak Platformu' nun (İHOP) dönem başkanı Ayhan Bilgen, "Siyaset çözüm üretmeye yeridir. Zorlukların beyan edilmiş olması toplumun gerçekleri görmesi açısından anlamlıdır fakat bir mazeret üretmeye dönüşmemelidir" diye konuştu.
"301'i değiştirmek için STK desteği gerekiyor"
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan, Kopenhag'da yaptığı bir açıklamada, Türkiye'de sosyal demokratlar da dahil olmak üzere ülkedeki önemli tüm siyasi partilerin 301. maddede hiçbir değişiklik istemediklerini söyledi.
Babacan, Türk Parlamentosunu 301. maddede değişikliğe gitmeye ikna etmek için çok güçlü bir sivil toplum desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bakan Babacan, "O zaman bu konuyu ciddi olarak ele almamız daha kolay olur" da dedi.
Babacan'ın sözlerini bianet'e değerlendiren basın meslek örgütleri ve sivil toplum örgüt temsilcilerinden Erinç, Zarakolu ve Bilgen, Babacan'ın çağrısında seçim endişelerinin payı olduğundan birleşiyorlar.
"Hükümette çoğunluğa sahipler, güçleri var "
TGC Başkanı Erinç, yasada ciddi bir değişiklik olabilmesi için öncelikle "oyçokluğuna sahip olan iktidar partisi içinde görüş birliğine varılması" gerektiğini söyledi.
TYB'den Zarakolu ise, "Hükümetlerse 301'i değiştirecek çoğunluğa da sahipler. Milliyetçi cephenin bunu kendisine koz olarak kullanacağı endişesiyle Erdoğan hükümeti, bir şey yapar görünüp hiçbir şey yapmıyor. Değişikliği zor görüyorum Süren yargılamaları askıya alabilmek için bir makyaj olur ama özünde bir değişiklik yapmayacaklar" dedi.
İHOP olarak 301'in değişikliklerle düzeltilemeyecek bir durumda olduğunu düşündüklerini ve kaldırılması dışında yapılacak kısmi değişikliklerin sorunu çözmeye yetmeyeceğini söyleyen Bilgen, değiştirilmesi yönündeki desteğin az olmasının maddeyle ilgili işlem yapılamayacağı anlamına gelmediğini ifade etti.
TGC, TCH derneğiyle ortak çalışma yapıyor
AK Partisi'nin Ecevit hükümetinin tasarısını kadük olmuşken benimseyerek alt komisyonda "kendi siyasal yaklaşıma uygun bir biçime sokarak" yeniden tasarılaştırdığını anımsatan Erinç, 301 çıkmadan önce biri Türk Ceza Hukuku Derneğiyle olmak üzere, bir çok girişimde bulunduklarını ancak bunların dikkate alınmadığını ifade etti.
Başbakan Erdoğan'ın "öneri bekliyoruz" açıklaması üzerine Türk Ceza Hukuku Derneği' yle yeniden bir çalışma başlattıklarını ve sona yaklaştıklarını söyleyen TGC Başkanı Erinç, gelecek hafta içinde, iki örgütün de yönetim kurullarının belirleyeceği ortak öneriyi kamuoyuna sunacaklarını, Başbakana, muhalefet partilerine ve Adalet Bakanlığına ileteceklerini bildirdi.
"Hükümet 301 kalksın diyenleri kale almıyor"
Belge Yayınları yetkilisi ve TYB Yayınlama Özgürlüğü Komitesi'nden Ragıp Zarakolu, hükümetin geçmişte "büyük çoğunluğu 301'in tamamen kaldırılması yönünde" yapılan girişimlerin dikkate almadığını ifade ederek, Başbakan Erdoğan'ın yanlış kişilerle görüştüğünü savundu:
"Maalesef hükümet bu konuda görüşme yaparken 301'in kalkmasından yana olan kuruluşları kale almadı. Ayrıca, iktisadi ve sendikal bir meseleden söz etmiyoruz. O vakit başbakana ekonomik politikalarla ilgili görüş belirtelim."
AK Partisi'nin milliyetçi oyları kaybetmemek için kamuoyuyla oyun oynadığını ileri süren yayıncı Zarakolu, "Değişikliği zor görüyorum" dedi.
Bilgen: Bürokratik ve siyasi direnci dayanışma ile aşacağız
Siyasetin sivil toplumun beklentileri doğrultusunda şekillenmesinin önemine işaret eden İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum Der) Genel Başkanı Bilgen de, 301 ile ilgili bürokratik ve siyasi bir direncin bulunduğunu, mevcut durumdan çıkılabilmesi için dayanışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti; 301'in kaldırmaktan başka çare bulunmadığını ifade etti. (EÖ)