Hayvan özgürlüğü aktivistleri, maymunları doğal ortamlarından koparıp deney laboratuvarlarına taşıdığı için Air France – KLM’nin Beşiktaş’taki Genel Müdürlüğü’nün önünde dün maymun maskeleri ile boykot çağrısı yaptı.
Dünyada Gateway to Hell ismiyle sürdürülen dirikesim karşıtı kampanyayı Cehenneme Giden Yol olarak Türkiye’ye taşıyan eylemciler diğer şirketlerin aksine maymunları deney laboratuvarlarına taşımaya devam ettiği için havayolu şirketleri Air France-KLM’nin ana hedefleri olduğunu söylüyor.
Yüzlerinde maymun maskeleriyle, genel müdürlüğün kapısına dayanan aktivistler, içinde insan olan bir kafesi Air France-KLM ofisine göndermek istedi. Direnişin Ritimleri ile beraber davul ritimleri, sloganlar ve duvar yazıları ile genel merkezin girişinin bir süre kapatıldığı eylem sırasında güvenlik görevlileri ile eylemciler arasında küçük bir arbede yaşandı.
“Hayvan Deneyi Cinayettir’’, “Katiller İçeride, Hayvan Zulmü Her Yerde’’ gibi sloganlar atan grup, boykot kampanyasını büyüteceklerini belirterek eylemi sonlandırdı.
Cehenneme Giden Yol
Cehenneme Giden Yol, dirikesim karşıtı küresel bir kampanya ve dünyanın dört bir yanına dağılmış birçok hayvan hakları grubunun oluşturduğu bir ağdan oluşuyor. Yetiştiricilerden test laboratuarlarına kadar hayvanları taşıyanları gösteriler yaparak, bilgilendirme kampanyaları yürüterek ve başka eylem biçimleriyle protesto ediyor.
Kampanya, şu ana kadar Lufthansa’dan United Airlines’a kadar onlarca büyük havayolu şirketini ikna ederek vahşi hayvanların doğal ortamlarından koparılıp laboratuarlarda eziyete maruz kalmasını önledi.
Air France ve KLM, protestocuların çağrısına deney hayvanlarını taşımaya kanunen mecbur oldukları cevabını verse de eylemciler aynı ülkelerde iş yapan firmaların çoğunun taşımayı reddetmesinin bu savunmaya gölge düşürdüğünü söylüyor.
Hayvan deneyleri hakkında bilinmeyenler
Eylemciler hayvan deneyleri için her yıl yüz milyondan fazla hayvanın diriyken vücutlarının kesilip vücutlarına zehirli kimyasallar enjekte edildiğini söylüyor. Hayvan deneyi yerine alternatif metodlara dikkat çekerek mikrodoz veya bilgisayar modellemesi gibi hayvan deneylerine alternatif ve işe yarayan yüzlerce metot olduğunu belirtiyorlar.
" Bilim dünyasının bir kısmı ‘insanlığın faydası’ gerekçesi ile deneyleri savunsa da istatistikler aksi yönde. İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın (Home Office) yayınladığı 2011 resmi hayvan deneyi istatistiklerine göre genelde ticari firmalar tarafından sipariş edilen zehirli madde (toksikoloji) deneylerinin sayısı 399 bini bulurken kanser için yalnızca 10 bin 200 deney yapılmış.
"2004 Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) raporuna göre hayvan deneylerinden geçen on ilaçtan dokuzu insanlar için tehlikeli veya faydasızdır. Bunun en büyük sebebi, insan hastalıklarının yüzde 98’ine hayvanlarda rastlanmamasıdır." (BK)