Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Anadolu Ajansı, Mayıs işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,3 puan düştüğünü öne çıkararak “İşsizlik geriliyor” başlığı attı.
Oysa TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Mayıs 2017’de 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Mayıs 2016’ya göre 330 bin kişi artarak, 3 milyon 225 bin kişiye ulaştı.
Mayıs 2017’de işsizlik oranı Mayıs 2016’ya göre 0,8 puan yükselerek yüzde 10,2 oldu.
İşsizlik oranı Nisan’da 10,5’du
Kaynak AA
İşsizlik oranı, gerçekten de Mayıs’ta bir önceki aya yani Nisan 2017’ye göre 0,3 puan geriledi. Söz konusu oran, Nisan’da yüzde 10,5 seviyesinde bulunuyordu.
İşsizlik verilerini uzmanlar nasıl okuyor?
TÜİK verilerini servis eden Anadolu Ajansı (AA) haberinin başlığını “İşsizlik geriliyor” şeklinde attı. Ancak gerileme bir ay öncesine göre yani Nisan 2017’ye göre hesaplandığında görülüyor. Oysa işsizlik analizlerinde karşılaştırma bir önceki yılın aynı dönemiyle yapılıyor.
Dünya gazetesinde “Eko Analiz” adlı köşesinde Alaattin Aktaş 18 Temmuz 2017 günü bu teknik ayrıntıyı şöyle açıklamıştı:
“Hep diyoruz ya, bazı verileri nereden baktığınıza bağlı olarak çok farklı okuyabilirsiniz. Ama işsizlikle ilgili verilere temelde bir tek bakış açısı olabilir. Kıyaslama önceki aylarla yapılamaz; yapılırsa da mevsim etkisinden arındırılmış duruma bakmak gerekir. İşsizlik, mevsimsellikten çok etkilenen bir göstergedir ve kıyaslama aynı koşulların hakim olduğu önceki yılların aynı dönemiyle yapılır.”
Aktaş, karşılaştırmanın neden böyle yapıldığını farklı bir alandan meteorolojiden verdiği bir örnekle daha anlaşılır kılmıştı:
“Meteorolojik bilgilendirmeleri, hava tahminlerini hatırlayalım. Niye "mevsim normalleri" kavramı kullanılır. Siz hiç ağustos ayındaki sıcaklığın ocakla ya da şubatla kıyaslandığını gördünüz mü? Ağustos Ağustosla kıyaslanır, Ocak ayı Ocakla!”
İstihdam oranı artıyorsa işsizlik neden artıyor?
TÜİK’in Mayıs verilerinde olumlu başka bir nokta istihdam oranının artması; ancak bu artış iş gücüne katılım oranını karşılayamıyor. Kamu istihdamında da düşüş yaşandığı için bir önceki yılın verileriyle karşılaştırıldığında işsizlik gerilememiş oluyor.
İstihdam oranında artış
Kaynak Dünya Gazetesi
İstihdam edilenlerin sayısı, Mayıs 2017’de geçen yılın aynı dönemine göre 621 bin kişi artarak 28 milyon 488 bin kişi oldu, istihdam oranı 0,2 puanlık artışla yüzde 47,7'ye yükseldi.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 37 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 584 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,6'sı tarım, yüzde 18,9'u sanayi, yüzde 7,5’i inşaat, yüzde 54'ü ise hizmetler sektöründe yer aldı.
Mayısta geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,3 puan, sanayi sektörünün 0,4 puan, inşaat sektörünün 0,2 puan azalırken, hizmet sektörünün payı 0,9 puan arttı.
İş gücüne katılım oranı yükseldi
İş gücü, Mayısta 2016'nın aynı dönemine göre 950 bin kişi artarak 31 milyon 713 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 53 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre, erkeklerde iş gücüne katılma oranı 0,1 puanlık artışla yüzde 72,6, kadınlarda ise 1 puanlık artışla yüzde 33,9'a ulaştı.
Mayısta herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 0,4 puan artarak yüzde 34,2 oldu. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,6 puanlık artışla yüzde 22,4'e yükseldi.
Kamu istihdamı yüzde 0,8 azaldı
Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2017 yılı II. döneminde toplam kamu istihdamı 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,8 oranında azalarak 3 milyon 590 bin kişi olarak gerçekleşti. (HK)