Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) adına Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın Türkiye'nin Suriye sınırında 510 km'lik bir koridorda ve değişen genişlikte uzanan; Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak illerinde yer alan 216 bin dekar mayınlı alan için görüşlerini yazılı açıkladı.
Günaydın, hazırladıkları tarım ekonomisi verileri doğrultusunda ZMO'nun kimi önerilerini sıraladı:
"Mayın temizleme masrafının geri dönüş hızı, yıllık 20 milyon dolarlık net tarımsal gelir bazında hesaplanmalı. Örneğin 100 milyon dolarlık bir mayın temizleme finansmanı, 5 yıl içinde geri dönüyor. Bu çerçevede, mayın temizleme işi, finansmanı sağlanarak, denetimli bir şekilde gerçekleştirilmeli."
Günaydın, temizlenen arazinin yöre çiftçisine tahsis edilmesini savunuyor.
"Kooperatif yapı altında ziraat mühendisleri ve köylü üreticilerin birlikte çalışması sağlanmalı. Bu durumunda, hem 15 binin üzerinde üretici ve mühendis istihdamı sağlanacak; hem de gerçekleştirilecek yüz binlerce tonluk üretimle, giderek artan tarım ürünü ithalatı için harcanan kaynak azaltılacaktır."
Arazinin Yasa tasarısı'nda olduğu gibi, 5 yıl içinde mayını temizleyen yabancı şirketlere 44 yıllığına tahsisi durumunda, şirketin 2059 yılına kadar elde edeceği toplam tarımsal gelir 880 milyon dolar olacağına değinen Günaydın "Böylesine stratejik bir bölgede, hiçbir yabancı şirketin, yarım yüzyılda 880 milyon dolar kazanmak, başka bir deyişle yalnızca tarım yapmak peşinde olmayacağı açık" diyor.
"Yasa Tasarısında bulunan hüküm doğrultusunda, yabancı şirketler, 'mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazine'ye ait diğer taşınmazların' kendilerine bırakılmasını talep edeceklerdir. Bu durum, 'tehdit' altındaki arazilerin yalnızca 216 bin dekar ile sınırlı olmadığının en açık kanıtı. Bölgede bulunan TİGEM arazileri de dahil olmak üzere, birçok alan pazarlık konusu yapılmaya aday duruma getiriliyor." (EZÖ)