Bitlis’te yaşayan 39 yaşındaki Ercan Bozkurt, 15 yıl önce bastığı mayın nedeniyle bacağını kaybetti. Türkiye’de yargı yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.
AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “makul zamanda etkin soruşturma hakkını” düzenleyen 6/1 maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye Bozkurt’a 3 bin Euro manevi tazminat ödeyecek.
“PKK’ye karşı” yerleştirilmiş
Ercan Bozkurt ve iki kardeşi 10 Kasım 2000’de Bitlis’in Darkolink tepesinde, jandarma karakolu yakınına ot toplamaya gitmişti. Yanlarında hayvanların çektiği araba mayına çarptı ve patlama gerçekleşti. Bozkurt ciddi şekilde yaralandı, iki bacağının da dizden aşağısı kesildi.
Jandarma olayla ilgili tutanağa, “mayınların PKK’lilere karşı yerleştirildiğini, karakolun bulunduğu tepeye sık sık saldırı düzenlendiğini, ayrıca bu tepenin jandarma tarafından gözetleme ve keşif için kullanıldığını” yazdı. Tutanak Bozkurt’un kardeşlerine ve beş korucuya tanık sıfatıyla imzalatıldı.
O dönem 24 yaşında olan Ercan Bozkurt ise ifadesinde Darkolink tepesine sürekli gittiğini ancak orada mayın olduğunu bilmediğini söyledi.
Ardından suç duyurusunda bulunan Bozkurt hem kendi yaralanmasıyla ilgili hem de olayda kaybettiği hayvanıyla ilgili şikayetçi oldu. Ancak dava Ocak 2014’te zamanaşımı kararıyla sonlandı. Bozkurt bunun üzerine AİHM’e başvurdu, dava dün sonuçlandı.
10 bin kişi mayın mağduru
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi’nin rakamlarına göre, Türkiye'de, 839 bin anti-personel karamayını, 164 bin 797 adet anti-tank mayını olmak üzere bir milyon 101 bin 389 adet mayın bulunuyor.
Savaş artığı patlayıcı maddelerin sayısı ise bilinmiyor.
Mayınlar, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van illerinde olmak üzere toplam 3 bin 174 alanda.
Mayınlı alanların büyüklüğü 214 milyon 732 bin 307 metrekare.
Türkiye’de tespit edilen 10 binin üzerinde karamayını mağduru var. (AS)