Meclis'te bulunan AKP dışındaki bütün partiler, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesiyle ilgili yasanın iptalini isteyerek Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.
CHP'nin Mahkeme'ye başvurmak için tek başına yeterli sayısı var; ancak diğer muhalefet milletvekillerinin de imzası toplandı.
Mahkeme'ye bugün başvuran partiler, mayınların temizlenmesine karşı değil. Ancak yasada, arazinin tarım için kullanılmak üzere temizleyecek şirkete en çok 44 yıllığına verilebilecek olmasına ve bu işlemin mevcut ihale yasalarının dışında yapılabilecek olmasına karşı çıkıyorlar.
Yasa, 17 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Temizlik şirketlere verilmek zorunda değil
bianet'in görüştüğü luslararası mayın uzmanı Stuart Casey-Maslen, şirketlerin yalnızca kârlarını düşündüğünü söylemiş, Türkiye'nin ihaleyi uzman uluslararası sivil toplum örgütlerine de açmasını salık vermişti.
"Topraksız çiftçilere verilsin"
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, arazinin Türkiye'nin en değerli tarım arazisi olduğunu, organik tarım projesi kapsamında topraksız çiftçilere verilmesi gerektiğini savunuyor. Mayınlardan mağdur olan çevredeki köylüler de toprakların kendilerine verilmesini istiyor.
Yasa ne getiriyor?
5903 sayılı yasa, mayın temizleme işini, öncelikli olarak Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptırmasını, olmazsa, Maliye Bakanlığı'nın hizmet satın alarak yaptırmasını, bu iki yöntemle de olmazsa, toprakların en fazla 44 yıllığına tarım için kullandırılması karşılığında temizleyen şirkete verilmesini öngörüyor. Bu ihale, Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak. Koşulları Maliye Bakanlığı belirleyecek.
Türkiye'nin mayın yasağı antlaşması olarak bilinen Ottawa Sözleşmesi'ne göre, topraklarındaki mayınları ve patlamamış mühimmatı 2014'e kadar temizlemesi gerekiyor. (TK)