"Türkiye stoklarındaki mayınları imha etmedi, toprağa döşeli mayınların temizliği için hâlâ bir program açıklamadı, elde tutulan mayınlarda dünya birincisi, mağdurlara ilişkin veri tabanı bulunmuyor ve hayatta kalan sivil kurbanların ihtiyaçları giderilmiyor."
Uluslararası Mayın İzleme’nin “Mayınsız Bir Dünyaya Doğru 2008 Raporu” bugün İstanbul, Taksim'de düzenlenen bir basın toplantısıyla duyuruldu.
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nden Muteber Öğreten'e göre, anti-personel karamayınlarının üretimini, dağıtımını, stoklanmasını ve kullanılmasını yasaklayan Ottowa Sözleşmesi Türkiye'de sadece kağıt üzerinde kalmış durumda.
Buna göre Türkiye geçtiğimiz bir yıl içinde hiç ilerleme kaydetmedi.
Sosyal Demokrasi Vakfı’ndan (SODEV) Ercan Karakaş, Göç Edenler Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği (Göç-Der) Başkanı Şefika Gürbüz, Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Genel Başkanı Şükrü Boyraz, İstanbul Tabip Odası’ndan (İTO) Hüseyin Demirdizen ve Uluslararası Af Örgütü’nden (UAÖ) Erdal Demirdağ katıldı.
Karakaş, “Türkiye çoğu anlaşmayı gösteriş olsun diye imzalıyor” dedi. “Meclis’te mayın sorunuyla ilgili bir komisyon bulunmadığı için bir muhatap bulamıyoruz. Hükümetin bu konuda bir politikası da yok.”
Mağdurlar için politika yok
Mayınlar nedeniyle sakat kalanların tıbbi ve sosyal rehabilitasyonlarının yapılmadığına dikkat çeken TSD'den Boyraz ülkeyi yönetmeye talip olan herkesin bu konuyu sorun olarak ele alması gerektiğini vurguladı.Savaşların insan eliyle yaratılan afetler olduğunu belirten Demirdizen açıklanan rapordaki rakamların yöneticilerin sosyal ve siyasal çözümlerden kaçındıklarının belgesi olduğunu kaydetti.
UAÖ yönetim kurulu üyesi Demirdağ birlikte hareket etmenin önemine değindi.
“Devletler sorumlusu oldukları bu soruna dair önlemler almalılar. Çünkü mayın kullanımı bir insan hakkı ihlali. Etkili bir yaklaşım için uluslararası mekanizmaların devreye sokulması şarttır.”
“Rapor hak savunucularına ne yapmaları gerektiğini söylüyor” diyen UAÖ üyesi "Bize düşen bunları yapacak kurumları harekete geçirmek” dedi.
Göç-Der'den Gürbüz, devletin elinde mayınlarda zarar görmüş insanlara dair resmi bir verinin olmadığına dikkat çekti.
Ottowa Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda kararlı olduklarını belirten Mayınsız Bir Türkiye Girşimi’nden Öğreten hükümete seslendi:
- Stoklardaki mayınlar hemen imha edilsin
- Toprağa döşeli mayınların temizliğiyle ilgili program açıklansın
- Mayın patlamasından sağ kurtulanların ihtiyaçları giderilsin, hakları güvence altına alınsın,
- Acilen mayın eylem merkezi kurulsun,
- Mayın patlamasından ölen ya da yararlananlara yönelik veri tabanı oluşturulsun. (BÇ)