Bu fark önemli, çünkü kara mayınları nedeniyle dünyada her yıl 15-20 bin sivil ya ölüyor ya da sakat kalıyor. Türkiye mayınların temizlenmesi ve sivillerin korunmasıyla ilgili Ottawa Sözleşmesi'ni onaylamış durumda.
Girişimin İnternet sitesindeki bilgilere göre, kara mayınlarıyla uzaktan kumandalı patlayıcılar arasındaki farklar şöyle.
Antipersonel kara mayını kimlik sormaz
* Antipersonel kara mayınları kurbanlarını aramaz, kurbanların kendisine gelmesini bekler.
* Antipersonel kara mayınını harekete geçiren bizzat kurbanın kendisidir.
* Antipersonel kara mayınları kurbanlarına kimlik sormaz, kurbanları arasında fark gözetmez. Kendisine yaklaşan veya temas eden kişi, kadın veya erkek, yaşlı veya çocuk, asker veya isyancı olabilir.
* Antipersonel kara mayınları, 75 yıl boyunca, hiç bir şeyden etkilenmeden aktif olarak toprağın altında kalabilirler.
Uzaktan kumandalı patlayıcı hedef gözetir
Antipersonel kara mayını, bir patlayıcı olarak "uzaktan kumandalı" hale getirildiğinde bu ayırt edici özelliklerini de kaybeder. Dolayısıyla bu tür bir patlayıcı için artık antipersonel kara mayını denemez.
* Kurbanların kendisine gelmesini beklemez, kurbanlarını arar ve bulur.
* Patlayıcıyı harekete geçiren kurbanın kendisi değildir. Tıpkı diğer silahlarda olduğu gibi onu harekete geçiren bir başka kişi vardır.
* Kurbanları arasında fark gözetir.
* Pek çok şeyden etkilenebilir.
Bu farka Radikal gazetesinden İsmet Berkan da 13 Haziran'da dikkat çekmiş, PKK'nin saldırılarda kullandığı silahların IED (Improvised Exposive Device) adı verilen uzaktan kumandalı patlayıcılar olduğunu yazmıştı.
Türkiye'de kara mayınlarından her yıl 180 kişi etkileniyor
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin verilerine göre, her yıl ortalama 180 kişi mayın veya patlamamış askeri malzeme nedeniyle ya yaşamını yitiriyor ya da sakatlanıyor. Bunların üçte biri çocuklar. 2005'te 220, 2006'da 145 kişi bu silahlardan etkilendi.
Patlamalardan sağ kurtulanlar için ne yeterli sağlık desteği ne de yeterli rehabilitasyon merkezleri bulunuyor.
Türkiye'nin Ottawa Sözleşmesi yükümlülüklerine göre stoklarda bulunan mayınları 2008 yılına kadar imha etmesi, toprağa döşeli mayınları da 2014 yılına kadar temizlemesi gerekiyor. (TK/EÜ)