Grup Yorum, Edip Akbayram, Sevinç Eratalay 1 Mayıs Marşını seslendiriyorlar, yorumluyorlar. Marşı 1974'te Bertolt Brecht'in Gorki'nin Ana romanından uyarlanan tiyatro oyunu için Sarper Özsan tarafından oyun müziği olarak yazılmış ve bestelendi
Marşın hikayesi
‘Ana’ adlı oyun, Ankara Sanat Tiyatrosu tarafından sergileniyor. Rutkay Aziz’in sahneye koyduğu oyunda Erkan Yücel, Savaş Yurttaş, Yaman Okay, Meral Niron, Erol Demiröz gibi isimler rol alıyor. Oyunun müziklerini yapan Sarper Özsan, bu marşı Rusya’da ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak bilinen 1905 kutlamasının mevzu edildiği sahne için yazmış. Tekstte ‘İşçiler marş söyleyerek girer’ cümlesi var ancak marşın ne olduğuna dair bir bilgi yok. Özsan, sözlerini de kendisinin yazdığı bu marşı oyuna dahil ediyor ve ‘1 Mayıs’ ilk kez bu oyunda seslendiriliyor.
Sarper Özsan, Celal Üster’e verdiği röportajda marş hakkında şöyle demişti:
“Buraya nereden, nasıl bir marş bulacağımı bilemedim. En iyisi, benim bu sahneye uygun bir marş sözü yazıp bestelememdi. Sözlerde ve müzikte hem o günlerin ortamına uygun düşecek, ama aynı zamanda bizlerin içinde bulunduğumuz ortama aykırı düşmeyecek bir marş olmasına dikkat ettim. 1 Mayıs Marşı böyle ortaya çıktı. Sözlere günümüzü anlatan dizeler de koymuştum.
"Müzikte ise oyunun geçtiği yere ve tarihe aykırı düşmeyecek, ama halkımızın da kulağına aykırı gelmeyecek bir yol seçtim. Örneğin, ‘1 Mayıs Marşı’nın ezgisinin temeli, bizim Kürdî dizimizle sol minör dizisinin karışımı sayılabilir. Marşı yazarken sevilebilir ve rahatlıkla söylenebilir bir marş olduğunu düşünüyordum. Ama marşın, oyunun sınırlarını aşıp bu denli yaygın bir duruma geleceğini o gün düşünmem olanaksızdı.”
1 Mayıs Marşı, 1 Mayıs meydanlarında o günden sonra defalarca emekçiler tarafından hep bir ağızdan söylendi ve bir çok yorumcu tarafından söylendi. İşte onlardan bazıları:
1 Mayıs Marşı
1 Mayıs Marşı - Grup Yorum 25. Yıl Konseri
Edip Akbayram - 1 Mayıs Marşı
1 Mayıs İşçi Marşı - Sevinç Eratalay
1 Mayıs İşçi Marşı - Cem Karaca
1 Mayıs İşçi Marşı - Timur Selçuk
(HK)