"Bebeğin genel sağlık durumunda herhangi bir değişiklik yok."
İşgal altındaki Gazze'de ameliyat edilemediği için Türkiye'ye getirilen bir haftalık bebek, beş gündür Bahçelievler Medical Park Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor.
"Mavi bebek sendromu" olarak adlandırılan doğumsal kalp anomalisi tanısı konan ve bu nedenle medyanın "Mavi Bebek" ismini verdiği bebeğin yattığı yoğun bakım servisinin kapısında güvenlik görevlileri bekliyor; doktorlar, aile ve ziyaretçi siyasetçilerin dışında içeri giriş yasak. Aile de kimseyle görüşmek istemiyor.
Kalp anjiyosu yapılacak
Hastanenin başhekimi Dr. Oğuzhan Cücü bebeğin durumuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:
"Yapacağımız kalp anjiyosu ve ameliyatı çok önemli. Bu operasyonlar öncesinde herhangi bir enfeksiyonun olmaması gerekiyor. Bebeğin hangi şartlarda ve ne kadar steril bir ortamda olup olmadığını bilmediğimiz için de çeşitli testler yaptık. Bu testlerin sonucunu da birkaç gün içerisinde alacağız. Ancak şu an için genel sağlık durumunun iyi olduğunu söyleyebilirim."
Sağlık sistemi en düşük seviyede
Başhekimin anlattığına göre bebek ameliyatın ardından sağlıklı bir yaşam sürecek; o kurtulanlar arasında. Oysa ambargo altında onun gibi tedaviye ulaşamayan aralarında çocukların da olduğu binlerce insan var.
En son Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Cenevre'de açıkladığı raporda Gazze'de sağlık sisteminin "en düşük seviye"de olduğunu belirtti: "Gazze'deki acil durum insani yardımlarla çözülemeyecek durumdadır."
Raporda İsrail ambargosunun Gazze'deki bir buçuk milyon insanı toplu cezalandırma yöntemine dönüştüğü ifade ediliyor.
Günde yedi saat süren elektrik kesintileri nedeniyle ameliyathaneler karanlıkta bırakılıyor; bu hastalar için büyük tehlike yaratıyor. Ameliyat sırasında yaşanan elektrik kesintilerinde jeneratörlerin devreye girmesi dakikalar alıyor; kimi hastalar bu nedenle ölüyor.
Rapora göre 470 temel ilaçtan 110'unun Gazze'ye girişine izin verilmiyor. Ambargo uygulanan ilaçlar arasında kemoterapi ve kan ilaçlarını da var. Komite'nin Gazze Koordinatörü Eileen Daly, "Gazze'deki sağlık sistemi hiç bu kadar kötü olmamıştı" diyor.
Çocuklar sağlıksız besleniyor
Uluslararası Af Örgütü'nün (UAÖ) yayınladığı son rapora göre ise Gazze'deki hanelerin yüzde 61'i sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşamıyor. Sağlıklı gıdaya ulaşamayanların yüzde 65'i çocuk. Beş yaş altı çocukların yüzde beşi protein, demir ve vitamin eksikliği çekiyor. Çocukların yüzde 10'unda yetersiz beslenme kronikleşmiş durumda.
UAÖ'nün önceki raporuna göre ise İsrail'in iki yıl önceki saldırısında Gazze'de 122 sağlık kuruluşunun yüzde 48'i yıkıldı. Hasar gören hastaneler ancak ambargonun izin verdiği ölçüde hizmetlerine geri döndü.
Halen hastaların Gazze dışına çımasına izin verilmiyor. Erez Geçişi'nde görevli İsrail askerleri, ciddi sağlık sorun olan hastaların bile Batı Şeria, Doğu Kudüs, İsrail ya da Ürdün'e geçmelerini engelliyor. (SP/EÖ)