Eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine dair yazan Yeniçağ yazarı Yavuz Demirağ, Mali Suçlar Araştırma Kurulu’nun (MASAK) inceleme yapması gerektiğini ifade etti.
Demirağ, “Sinan Ateş, kendisine gelen bilgilerden rahatsız olduğu için bu pazara isyan etti. Genç yaşta ‘milyon dolarlık’ servetlerin izini sürdü. Bu soruşturmanın bana göre en önemli süreci "MASAK" olmalı. Mali Suçlar Araştırma Kurulu bu suikastta adı geçenlerin para hareketlerini incelemelidir. Kimin, kiminle iş tuttuğu açığa çıkarılmalı...” dedi.
“Bireysel çıkar odağına dönüştü”
Demirağ, bugün yayınlanan “Sinan Ateş suikastında MASAK devreye girmeli...” başlıklı yazısında, Ülkü Ocakları’nın “bireysel çıkar odağı” olduğunu yazdı:
“Bir dönem mensubu olduğum "Hareket"in evrilerek "Bireysel çıkar odağı" haline dönüşüne dair endişelerimizi duymaya tahammül edemediler. Yazık! Ve gelinen nokta milyon dolarlık servetlere ulaştı. İdealizmin hâkim olduğu sırada "Abonman bileti olmadığı için belediye otobüsüne bile binemeyen adam"lar yerine; "Makam araçlarına binen, pek etkili reis"lere dönüştü. Mektepten yeni mezun olmuş, meslek sahibi sözde idealistler "İş bulma, ekmek kovalama derdi" yerine mevcut iktidarın ballı ihalelerinde "Taşeron" olma yöntemi tercih edildi. Üzerine 15 Temmuz sonrası "Fetö Borsası" eklendi. Ve milyon dolarlık sermayeler oluştu. Öylesine yozlaştı ki kişisel hırslar ile "hesaplaşma alanı"na dönüştü o kanlı pazar...”
“84 dönüm çiftlik evi, milyonluk villalar”
Ayrıca, soruşturma kapsamında tutuklananların mal varlığına dikkat çekti:
“Sinan Ateş, kendisine gelen bilgilerden rahatsız olduğu için bu pazara isyan etti. Genç yaşta "milyon dolarlık" servetlerin izini sürdü. "Çok para haramsız, çok laf yalansız olmaz" özdeyişi ile yetiştiği için bu konuda "suistimal" edenlerin peşine düştü. Nitekim "yasa dışı işlere bulaşanları" tespit etmeye başladı. Sinan Ateş suikastında "lütfen tutuklananların kimliklerine dikkat edelim." 4-5 kafe sahibi, 8-10 yılda Ankara'nın en güzide arazilerinde 84 dönüm çiftlik evi. Milyonluk villalar. Bir o kadar arabalar. Çetelerin yanında İstanbul Emniyetinin de vekaletli avukatı...”
Ne olmuştu?
Doç. Dr. Sinan Ateş ve koruması Selman Bozkurt, 30 Aralık 2022’de, Çankaya ilçesi Kızılırmak Mahallesi'nde motosikletli şüphelilerin silahlı saldırısına uğradı. Başından vurulan Sinan Ateş, olay yerinde hayatını kaybetti; koruması Bozkurt ise omzundan vurularak yaralandı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında 18 kişi tutuklandı.
Sinan Ateş hakkında
2019 yılında Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan Sinan Ateş, İYİ Parti'nin kuruluş sürecinde MHP yönetiminden yana tavır alarak partiden ayrılanları eleştirmişti.
Ateş, 2 Nisan 2020 tarihinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin isteği ile genel başkanlık görevinden istifa ederek Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü'nde çalışmaya başladı.
Ateş, istifasını Twitter'dan şu sözlerle duyurmuştu: “Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı, ömür boyu taşıyacağım en kutsal unvan olacaktır. Ülküdaşlarım haklarını helal etsinler. Bu can bu bedende oldukça Liderim Sayın Devlet Bahçeli’nin ve davamın emrinde olacağım.”
1984 yılında Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde doğan Ateş, ilkokul, ortaokul ve liseyi Bursa'da okudu. Lisans eğitimini 2002-2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise 2007-2009 yılları arasında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde tamamladı. 2010-2018 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü'nde doktora yaptı. Ateş, 2000-2002 yılları arasında Bursa Ülkü Ocakları'nda 'Lise Başkanlığı' yaptı. 2002-2006 yılları arasında Ülkü Ocakları Ankara ve genel merkez yönetimlerinde yer aldı.
(AS)