Fransa polisi, dün (20 Eylül) Fransız istihbaratının Mısır'da sivilleri hedef almak için kullanıldığını iddia eden sızdırılmış belgeleri haberleştirdikten sonra gözaltına alınan gazeteci Ariane Lavrilleux'yü, iki günlük gözaltı süresinin ardından serbest bıraktı.
France24'ün haberine göre araştırma sitesi Disclose muhabiri Ariane Lavrilleux, X'te sevinçli bir fotoğraf ve #JournalismisNotaCrime (Gazetecilik suç değildir) hashtag'ini paylaşarak serbest bırakıldığını söyledi.
Lavrilleux, destek ve dayanışmada bulunanlara Fransızca, İngilizce ve Arapça yazdığı mesajla teşekkür etti.
Av. Marquet: Bu aşamada suçlama olmadı
Lavrilleux ve Disclose'un avukatı Virginie Marquet, bu aşamada herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakıldığını doğruladı. Ancak başka bir kaynak, Salı günü gözaltına alınan eski bir ordu mensubunun daha ileri bir kovuşturmaya tabi tutulmak üzere hakim karşısına çıkarılacağını söyledi.
Disclose'un ilk makalelerinde Fransız güçlerinin 2016-2018 yılları arasında bölgede kaçakçılara karşı düzenlenen en az 19 bombalı saldırıda suç ortağı olduğu belirtiliyordu.
Disclose, belgelerin Fransız hükümeti içindeki yetkililerden uyarılar geldiğini gösterdiğini ancak operasyonun sorgulanmadığını söyledi.
Makalenin yayınlanmasının ardından Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı "ulusal savunma gizliliğinin ihlali" gerekçesiyle şikayette bulundu ve Temmuz 2022'de Paris savcılığı tarafından DGSI'ye devredilen bir dava açıldı.
Lavrilleux'ya destek eylemi
Gazeteci ve hak örgütlerind, Larilleux'un gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Bir grup protestocu da Marsilya kentinde, Lavrilleux'ya destek amacıyla polis merkezi önünde gösteri yaparken "parmaklıklar ardında bilgi" ve "burada, gazeteci hapiste" yazılı pankartlar taşıdı.
Keyfi infaz kampanyasını ortaya çıkarmıştı
Disclose yaptığı açıklamada, "Bize yönelik bu son kabul edilemez gözdağı olayının amacı açıktır: Mısır'daki Sirli askeri operasyonunun ortaya çıkarılmasına yardımcı olan kaynaklarımızı tespit etmek" ifadelerini kullandı.
"Kasım 2021'de Disclose, yüzlerce "çok gizli" belgeye dayanarak, Fransız devletinin suç ortaklığıyla Mısır'daki Mareşal El Sisi diktatörlüğü tarafından düzenlenen keyfi infaz kampanyasını ortaya çıkarmıştı."
Sirli Operasyonu
Ad geçen operasyon Şubat 2016'da François Hollande'ın cumhurbaşkanlığı döneminde başladı. Disclosure'ın bildirdiğine göre, hem Fransız askeri istihbaratı hem de hava kuvvetlerince Mısır'ın istihbaratı değerlendirme biçimie ilişkin olarak dile getirilen çekincelere karşın operasyon sürdürüldü.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 22 Ocak 2019'da Mısır'a yaptığı resmi ziyaret öncesinde Fransa Savunma Bakanı Florence Parly'ye hitaben de benzer bir bildirimde bulunulmuştu.
İki yıl önceki ifşaatlara yanıt olarak, savunma bakanlığı sözcüsü Herve Grandjean, bakanlığın "bu büyük belge sızıntısı sonrasında yasal işlem yapıldığını" söylemiş ama işlemlerin kime yönelik olduğunu belirtmemişti.
Fransa ve Mısır, Libya sınır operasyonunun ardından 'insanlığa karşı işlenen suçlar' gerekçesiyle dava açtı.
Geçen yıl, iki ABD savunma grubu, Fransa'nın ulusal terörle mücadele savcısından ve BM'den, Paris'in Sırlı Operasyonu ile bağlantılı olarak Mısır'daki insanlığa karşı suçlardaki suç ortaklığını soruşturmasını isteyen ortak bir şikayette bulundu.
Kaynak: Disclose, Le Monde, France24
(NT)