*Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech/USGS.
Bir zamanlar yüzeyinde akan sulara sahip olduğu saptanan Mars gezegenindeki su kaynaklarının milyarlarca yıl önce kaybolduğu düşünülüyordu.
Bugünkü coğrafi yapısıyla Mars, büyük bir çölü andırıyor. Ancak kurumuş deltalar ve nehir kıyıları, suyun bir zamanlar bitki yüzeyinden aktığını ortaya koyuyor.
Bilim insanları onlarca yıldır gezegendeki suyun nereye gittiği sorusuna yanıt arıyorlar.
Kızıl gezegen ile ilgili son gözlemleri yeni modellemelerle birleştirerek Mars'ın geçmişteki görüntüsünü hesaplayan jeologlar ve atmosfer bilimciler ortaya yeni bir teori attı.
Son çalışmaya göre gezegende bulunan suyun çoğu, yer kabuğundaki mineraller içine hapsolmuş olabilir.
Diğer araştırmalar ne diyor?
Önceki araştırmalar, Mars'ın suyunun çoğunun, atmosferinin güneşin radyasyonundan sıyrılması sebebiyle uzaya karıştığını ileri sürdü.
Ancak Science dergisinde yayınlanan ve bu yılki Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı'nda sanal olarak sunulan bu yeni çalışma, Mars'ın suyunun hem atmosferik bir çıkış hem de jeolojik bir tuzak yaşadığı sonucuna varıyor.
Yeni model, ne kadar suyla başladığınıza bağlı olarak, bunun yüzde 30 ila 99'unun gezegenin kabuğundaki minerallerle birleştiğini, geri kalan kısmının ise uzaya karıştığını tahmin ediyor.
Purdue Üniversitesi'nden gezegen bilimci Briony Horgan, "bu geniş bir aralık ve her iki süreç de büyük olasılıkla bir rol oynadı, bu yüzden gerçek burada bir yerlerde yatıyor" diyor.
Tarihi yeniden yazılmalı
Uzmanlara göre yeni model doğruysa, gezegenin ergenlik döneminin öyküsünün yeniden yazılması gerekiyor.
Bugün Mars'ın kabuğunda hapsolduğu düşünülen suyun tamamı, gezegenin gençliğinde önceki modellerin tahmin ettiğinden çok daha fazla yüzey suyuna sahip olduğu anlamına geliyor.
Kızıl değil mavi gezegen
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nden Paul Byrne, "Bu makale, kısa bir süre için bile bir zamanlar mavi olan bir Mars olasılığına izin veriyor," diyor.
(PT)