Marmaray'da görevli makinistlerden Yusuf Adalı'nın iş çıkışında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesi Marmaray çalışanlarının ağır çalışma koşullarını gündeme getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelttiği soru önergesinde Marmaray’da görevli makinistlerin 10’ar dakika molayla sürekli ring yaptığını, 25 bin volt yüksek gerilim ve 3 baz istasyonu altında görev yaptıklarını, tuvalet ihtiyacını gidermekte dahi güçlük yaşadıklarını, güvenlik testlerin yapan TÜVSÜD raporlarının açıklanmadığını belirtti.
Tuvalete bile gidemedikleri doğru mu?
Oran, şu soruları sordu:
* Makinistlerinden Yusuf Adalı, 4 Kasım'da iş çıkışında saat 23.00 sıralarında Yedikule’de otobüse binerken yaşamını yitirdi. Kalp krizi denilerek otopsi yapılmamasına karşın ölümünün ağır çalışma koşullarından kaynaklandığı iddiası doğru mu?
* Adalı, diğer meslektaşları gibi saat 15.00’da Kazlıçeşme’de mesaiye başlayıp gece 22.00’a kadar Aydınlıkçeşme hattında sürekli ring yaptığı ve her ringde sadece 10 dakika mola verebildiği bilgisi doğru mu? Makinistlerin üst kattaki tuvaletler nedeniyle ihtiyaçlarını bile güçlükle karşıladığı duyumu doğru mu?
Radyosyon ölçümü yapıldı mı?
* Marmaray tüp tünelinde 3 adet GSM ve bir adet de anklasman vericisi bulunduğu, ayrıca makinistlerin sürekli olarak üzerlerindeki 25 bin voltluk yüksek gerilim hattı ile birlikte çalışmak zorunda olduğu, tüm bu elektrik-elektronik donanımın makinistler için yoğun bir radyasyon ortamı, bitkinlik, halsizlik yarattığı duyumu doğru mu?
* Marmaray’ın her etabında çalışan personel ve yolcu güvenliği açısından radyasyon değerleri bugüne kadar hiç ölçüldü mü? Bu tür ölçümler periyodik olarak yapılıyor mu? Yapılan radyasyon, SAR vb. ölçümlerin sonuçları ne olmuştur, bu alanda kabul edilebilir alt ve üst değerler nedir?
* TÜV SÜD’ün yaptığı güvenlik testlerinin sonuçları nedir?
Neden lokomotifler Haydarpaşa'ya götürülmüyor?
* Marmaray’daki lokomotif setleri, Ayrılıkçeşme’ye de yakın olan ve hür türlü olanağı bulunan Haydarpaşa’daki atölyelerde bakımdan geçirilmiyor da, halen inşaatı süren Sirkeci’ye her sabah 04.30’da götürülüyor? Bu durum makinistler için var olan ağır koşulları da daha yorucu hale getirmiyor mu?
* Haydarpaşa’daki bakım atölyelerinin kullanılmamasının gerekçesi bu bölgeye dönük imar değişikliği planınızdan mı kaynaklanmaktadır? TCDD’yi, Haydarpaşa’dan tamamen çıkartmayı mı planlıyorsunuz?
Önergede, çalışma koşulları dışında Kazlıçeşme ve Aydınlıkçeşme’de bulunması gereken kurtarma lokomotiflerinın Türkiye'ye gelip gelmediği ve 10 milyon Euro bedel karşılığında Üsküdar’da kurulan geçici kumanda merkezinin de sağlıklı çalışıp çalışmadığı soruldu. (NV)