Fotoğraf: Wikipedia
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 9 ay önce UKOME kararıyla aktarma sistemine dahil ettiği Marmaray, TCDD'nin açtığı dava sonucunda sisteminden çıkarıldı.
Artık Marmaray'da seyahat eden İstanbullular aktarma ücreti değil, bilet ücreti ödeyecek. Kaç durak gittiği fark etmeksizin yolculardan 7,00 TL alınacak.
İBB'nin getirdiği sistemle otobüsten Marmaray’a aktarma yapan (en uzak mesafeye göre) bir yolcu 3,5 TL + 3,5 TL öderken, artık 3,5 TL + 7,0 TL ödeyecek.
Sabah ve akşamları bu şekilde işine gidip gelen bir yurttaşın cebinden ayda 182 TL daha fazla ücret çıkacak.
26 Kasım’daki UKOME toplantısında sisteminin devam etmesi için UKOME'ye sunulan teklif Valilik, Bakanlık ve Esnaf Odası temsilcilerinin oylarıyla reddedilmişti. Geçtiğimiz Şubat’ta yapılan değişiklikle de İBB, UKOME'de azınlığa düşürülmüştü.
Marmaray’da ücret kavgası
İlk olarak 2013’te Ayrılıkçeşmesi ile Kazlıçeşme arasında 5 istasyonda yolcu taşımacılığına başlayan Marmaray raylı sistem hattında, ücret tarifeleri UKOME tarafından aktarma ücreti uygulanacak şekilde belirlenmişti. Mart 2019’a kadar aktarma ücreti bu şekilde uygulanmıştı.
2019’da Gebze-Halkalı arasında 43 istasyonun tamamının işletmeye alınmasının ardından, bir önceki İBB yönetiminin aldığı UKOME kararıyla, Marmaray Hattı’nın “aktarma almayacağı, aktarma vereceği” karar altına alınmıştı.
Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki yeni belediye yönetimi ise Şubat 2020’de UKOME’ye sunduğu teklifle, Marmaray’ın yeniden aktarma uygulamasına dahil edilmesi sağlandı.
Hat, diğer tüm raylı sistem hatlarının yanında, metrobüs, otobüs ve minibüs hattıyla entegre hale getirildi. Böylece, metrobüs yoğunluğunun bir kısmının da Marmaray'a kaydığı tespit edildi.
TCDD dava açtı
Ancak, TCDD, UKOME kararına itiraz etti. Mahkeme, Temmuz 2020’de UKOME kararında yer alan elektronik bilet ücret düzenlemesinin Marmaray ile ilgili hükümler içeren kısımlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
İBB, Bölge İdare Mahkemesi’ne itirazda bulundu ve koşulları oluşmayan yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verildi.
6 Kasım’da ise, İstanbul 10. İdare Mahkemesi TCDD’nin açmış olduğu davaya istinaden, “TCDD’ye ağır külfet getireceği ve bu düzenlemenin hangi sebeple yapıldığı konusunda somut tespitlere yer verilmediği” gerekçesiyle, yeniden yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İBB, bu kararı da Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı ve hukuki süreç devam ediyor.
(HA)