*Fotoğraflar: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene Nehri'nin kirlilik sorunu ve Marmara Denizi'ndeki müsilaj felaketini Türkiye Büyük Millet Meclis'e (TBMM) taşıdı.
Her iki konu için de araştırma önergesi veren Yüceer'in, müsilaj hakkında verdiği araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü ve sorunla ilgili meclis araştırması açılması kabul edildi.
Ardından TBMM'de araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon 19 üyeden oluşacak, üç ay çalışacak ve gerektiğinde "yerinde" inceleme yapabilecek.
Marmara'nın "haykırışı"
Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununun Ergene Nehri'nin kirliliğinden bağımsız olarak ele alınamayacağını belirten Yüceer, "Ergene Nehri'ne bırakılan endüstriyel ve evsel atık, İstanbul'un endüstriyel ve evsel atıkları yıllardır arıtılmadan doğrudan veya derin deşarj yöntemiyle Marmara Denizi'ne bırakılıyor" dedi.
TIKLAYIN - Marmara'da müsilajdan denizin altı bile görünmüyor
TIKLAYIN - "Plan sözde kalırsa Marmara'yı daha kötü senaryolar bekliyor"
"Ergene Nehri'nin kurtarılması için 2011'de hayata geçirilen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında nehrin kirliliğinin bir kısmı Kasım 2020'de derin Marmara'ya verildi" diyen Yüceer, şöyle devam etti:
"Marmara'nın haykırışına bir an önce akılcı bir biçimde kulak verilmezse bedeli çok ağır olacak. Marmara Denizi'ndeki tüm canlı yaşamı sona erecek, Marmara Denizi çevresinde turizm, balıkçılık, tarım yani yaşam bitecek."
Ergene'nin siyah rengi
Ergene Nehri'nin, yıllardır planlanan çalışmalara rağmen bölgede bulunan sanayi tesislerinin endüstriyel atıkları ve evsel atıklarla kirlenmeye ve "zehir saçmaya" devam ettiğini vurgulayan Yüceer, "Ergene Nehri'nde çevre kirliliğinin ulaştığı boyut, bölgedeki canlı yaşamını ciddi düzeyde olumsuz yönde etkiliyor. Kaynağına yakın bölgelerde pırıl pırıl akan Ergene Nehri, sanayi bölgeleri ve yerleşim yerlerinden geçerken kirleniyor ve rengi siyaha dönüyor" diye konuştu.
İstanbul ve Trakya hastalanıyor
Ergene Nehri ve Havzası'ndaki kirliliğin başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu hatırlatan Yüceer, "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2019 yılı ölüm istatistikleri raporuna göre, iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölüm oranın en yüksek olduğu il yüzde 22,2 ile İstanbul. İstanbul'u yüzde 22,1 ile Tekirdağ, yüzde 21,9 ile Kırklareli ve Edirne takip ediyor" dedi.
Kanal İstanbul meselesi
"Marmara Denizi çevresi derhal afet bölgesi ilan edilmeli" diyen Yüceer, şunları söyledi: "Bugüne kadar uygulanmayan ya da göstermelik, gerçekçi olmayan çözümlerden vazgeçilmeli. Marmara Denizi ve çevresinin kanserleşmiş atık ve kanalizasyon sorunu bilim insanlarının yol göstericiliğinde çözülmeli. Ergene Nehri'nin pisliği temizlenmeli. Sanayi tesislerine yönelik denetimler en sert biçimde yapılmalı. Ve en önemlisi Marmara'nın ölüm fermanı olan Kanal İstanbul Projesi'nden vazgeçilmelidir" dedi.
"AKP izliyor"CHP'li Candan Yüceer, halk sağlığı için hükümete harekete geçme çağrısı yaparak şöyle konuştu: "İnsanımız ölüyor, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı izliyor. Halk sağlığı için yurttaşlarımızı bilinçlendirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılmayan çalışmanın sonuçlarını açıkladı diye Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık'ı yargılıyor.
"Bakanlık bu bilgileri halktan gizledi, Şık ise bu sonuçları kamuoyu ile paylaştı. | |
(DŞ)