Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran görev süresi dolması nedeniyle görevini bıraktı.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden bianet’e verilen bilgiye göre Devran’ın görev süresi 7 Temmuz’da doldu. Prof. Dr. Selma Ulus’un vekaleten yerine getirdiği dekanlık görevine henüz kimin atanacağı bilinmiyor.
Yusuf Devran dekanlık süresi boyunca öğrencilere ve akademisyenlere açtığı soruşturmalar, jüriye yüksek lisans sınavında okula kabul edilecek öğrenciler için bir liste verdiği ve bunu kabul etmeyen öğretim üyesini tehdit edip fiziksel şiddet uyguladığı iddialarıyla gündeme geldi.
Öğrenciler, akademisyenler ve sendikalar sık sık Devran’ın uygulamalarına karşı basın açıklamaları ve kampanyalar düzenledi.
Devran’ın uygulamalarına tepkiler sınırları da aştı; Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Derneği MESA Devran ile ilgili Başbakan Erdoğan’a iki kez mektup yazdı.
Devran Dekan İken
bianet haberlerinde Devran’ın dekanlık günleri:
Ekşisözlük ve okuldan uzaklaştırma
* Şubat/2012: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde son sınıf öğrencisi ve okul birincisi Mikail Boz, Dekan Yusuf Devran hakkında Ekşi Sözlük'e yazdığı eleştiri içeren iki entry sebebiyle bir yarıyıl okuldan uzaklaştırıldı.
Mikail Boz’un cezası daha sonra bir haftaya düşürüldü.
Mikail Boz, üniversitenin kendisi için ne anlama geldiğini ve Ekşi Sözlük'e yazdıklarının nedenini bianet’te yazdığı mektupla anlatmıştı.
* CHP Kırklareli milletvekili Avukat Turgut Dibek konuyla ilgili soru önergesi verdi.
Yükseklisansta “fişleme”
Ağustos/2012: Devran jüriye yüksek lisans sınavında okula kabul edilecek öğrenciler için bir liste verdiği ve bunu kabul etmeyen öğretim görevlisi Doç. Dr. Gözde Yılmaz'ı tehdit ettiği ve fiziksel şiddette bulunduğu iddialarıyla gündeme geldi.
* Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doç. Dr. Gözde Yılmaz, dekan Yusuf Devran'ın uygulamalarını ve yaşadıklarını ayrıntılı bir şekilde anlattı, gereğinin yapılması için yetkili makamları göreve çağırdı.
* Halkla İlişkiler Yüksek Lisans programına başvuran, ancak fişlendiği için kabul edilmediği iddia edilen öğrencilerden Azad Bedirhan bianet’e, "Dört senelik lisans eğitimim boyunca hiçbir soruşturmaya ya da disiplin cezasına tabi tutulmadım. Not ortalamam 3.65 ama ismim Azad. Bu yüzden Yusuf Devran tarafından fişlendim" diye konuşmuştu.
* Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Eğitim-Sen işyeri temsilcisi Dr. Uraz Aydın da Devran'ın bu tarz uygulamalarının daha önce de yaşandığını söylemişti.
* CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu konuyla ilgili soru önergesi verdi.
EĞİTİM-SEN: "Yusuf Devran Görevden Alınsın"
* Fişlenme iddialarının ardından Eğitim- Sen, Marmara Ünivesitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran'ın hedef gösterme, öğrenciler arasında ayrımcılık yapma, sözlü ve fiziksel şiddette bulunma gibi uygulamalarının daha önce de yaşandığını söyledi ve Devran'ın görevden alınmasını talep etti.
İnternette "Devran İstifa" Kampanyası
Devran’ın ayrımcı ve baskıcı tutumlarından dolayı istifa etmesi için internette imza kampanyası başlatıldı.
Yapılan açıklamada Devran'ın Ekşi Sözlük'te hakkında eleştiri yazan öğrencisine altı ay uzaklaştırma cezası verdiği, puşi taktığı için saldırıya uğrayan öğrencilere karşı ülkücü öğrencileri savunduğu, birçok hocaya soruşturma açtığı, muhalif öğrencileri hedef gösterdiği söylendi.
Öğrencilerden suç duyurusu
Fişleme iddialarının ardından Marmara Üniversitesi'nden beş öğrenci, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında, "görevi kötüye kullanma ve iftira" suçlarından suç duyurusunda bulundu.
Kanıt olarak, medyaya yansıyan fişleme listesi, sınav sonuçlarının gereken tarihten dört gün sonra açıklanması, sonuçların puan belirtilmeksizin başarılı veya başarısız yazılmak suretiyle ilan edilmesi, jüri üyelerinin mülakat notlarının enstitüye teslim edilirken değiştirilmiş olması gösterildi.
Şubat/2013: Yüksek lisans sınavında kabul edilecekler listesi verildiği iddialarının ardından, liste dışı bırakılan öğrencilerden Azad Bedirhan İstanbul 10. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması için açtığı davayı kazandı.
MESA'DAN ERDOĞAN'A MEKTUP: "Endişelerimizin En Somut Örneği Yusuf Devran"
MESA (Middle Eastern Studies Association) Başkanı Prof. Dr. Peter Sluglet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı mektupta derneğin Akademik Özgürlük Komitesi'nin Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Dekan Yusuf Devran'ın göreve gelmesiyle gelişen olaylardan endişe duyduklarını ifade etti.
“Marmara İletişim Dekanı Devran, hükümetçe atanan üniversite yönetimlerinin akademik özgürlüklere yönelik ihlallerine dair endişelerimizin en somut örneğidir.”
Tutuklu öğrenciye engel
Temmuz/2012: Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümü 3. Sınıf öğrencisi Emine Akman tutuklu bulunduğu sürede sınavlara geldiği fakültede selam verdiği akademisyen hakkında soruşturma başlatıldı. Cezaevinde girdiğim bir vize sınavını ve sekiz de final sınavını sistemde "girmedi" diye gösterildi. Bu nedenle sekiz dersten kaldı, yanlışın düzeltilmesi için dekanlığa diliekçelerine cevap gelmedi. Geç gelen düzeltme nedeniyle okulu bir yıl uzadı. Sınavlar için okula götürülmemesi konusunda Akma'a sözlü bir açıklama yapıldı : "Okulun güvenliği için sakıncalıymışım!"
Akman yaşadıklarını bianet'e şöyle yazdı.
İfade Özgürlüğü Paneline Engel
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Mete Çubukçu, İsmail Saymaz ve Alper Turgut'un katılacağı "Gazetecilik, İktidar ve İfade Özgürlüğü: 10 Yılın Bilançosu" paneline "başvuru bireysel yapıldı" gerekçesiyle izin vermedi.
Akademisyenlerin açıklamasına tekzip
Ocak/2013: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Öğretim Elemanları yaptıkları açıklamayla Habervaktim ve Yeni Akit’in İLEF’i hedef alan haberlerine tepki gösterirken İLEF’li meslektaşlarının yanında olduklarını belirtti. bianet’in konuyla ilgili haberi üzerine Dekanlık’tan gelen yazıda akademisyenlerin açıklamasının fakülteyi bağlamadığını söyledi.
Gezi’de greve giden akademisyenlere soruşturma
Ağustos/2013: 4-5 Haziran'da sendikaları Eğitim-Sen’in bağlı olduğu KESK'in çağrısıyla iş bırakıp greve giden 11 öğretim elemanı hakkında “sınavlara katılmadıkları gerekçesiyle” dekanlığın talebiyle rektörlük tarafından soruşturma açıldı.
Soruşturmalar basın açıklamaları ve kampanyalarla kınanırken, soru önergelerine de konu oldu.
Ağustos/2013: Eğitim-Sen “Soruşturma Aç Bakalım!” başlıklı açıklamasında, Gezi direnişinin ardından yapılan iş bırakma eylemine katılan Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 11 araştırma görevlisi hakkında başlatılan soruşturmanın geri çekilmesini istedi.
* CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde 11 araştırma görevlisi hakkında soruşturma açan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Devran hakkında soru önergesi verdi.
Eylül/2013: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Devran’ın iki yıllık görevi süresince araştırma görevlilerine 25 ayrı soruşturma açıldığını belirten akademisyenler, “Akademiye Özgürlük” kampanyası başlattı.
* Eğitim-Sen’in 11 akademisyen için başlattığı imza kampanyasına aralarında Chomsky, Butler, Fraser, Löwy gibi isimlerin de bulunduğu, yurtdışından 24 ülke ve 123 üniversiteden 173 akademisyen, Türkiye’den 83 üniversiteden 616 akademisyen, toplam 206 üniversiteden 789 akademisyenin yanı sıra çok sayıda gazeteci, yazar, siyasetçi, aktivist, öğrenci ve her meslek grubundan toplam 1.431 kişi imza attı. Kampanyayla “soruşturma mekanizmasının araştırma görevlileri üzerinde psikolojik şiddet aracı olarak kullanılmasından vazgeçilmesi” istenmişti.
Şubat/2014: 8 araştırma görevlisine iki yıl kıdem durdurma cezası verildi.
* Cezalar üzerine Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi'nin çağrısıyla fakülte önünde eylem yapıldı. Ancak asistanlar başka bir kampüste "hizmet içi eğitim"e gönderilmişti.
Mart/2014: Soruşturma açılan bir araştırma görevlisine de maaş kesintisi ve iki araştırma görevlisine "Görevden çekilmiş sayma" cezası verildi. Görevden çekilmiş sayma cezası verilen öğretim elemanlarının cezaları henüz YÖK tarafından onaylanmadı.
* Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi asistanlara verilen cezalarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya soru önergeleri verdi.
Mayıs/2014: Kuzey Amerika Ortadoğu Araştırmaları Derneği (MESA) Başbakana yazdığı mektupta asistanlara verilen cezanın onanmaması için adım atılmasını istedi. (BK)