Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 4-5 Haziran'da sendikaları Eğitim-Sen’in bağlı olduğu KESK'in çağrısıyla iş bırakıp greve gittikleri için haklarında disiplin soruşturması açılan iki araştırma görevlisine “Görevden çekilmiş sayma” cezası verildi.
Gezi Direnişi sırasındaki bu grev nedeniyle dekanlığın talebiyle rektörlük tarafından 11 öğretim elemanına "sınavlara katılmadıkları gerekçesiyle" disiplin soruşturması açılmış, 8 araştırma görevlisine iki yıl kıdem durdurma cezası verilirken, bir araştırma görevlisine de maaş kesintisi cezası verilmişti.
"YÖK Başkanı'nın sağduyulu davranacağını umuyoruz"
Okuldan atılan araştırma görevlilerinden Dr. Figen Algül bianet’e yaptığı açıklamada kararla ilgili Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) itirazda bulunacaklarını söyledi.
“Anti demokratik bir karar. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu gösteriyor. Makro düzeyde ne yaşanıyorsa mikro düzeyde de Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bunlar yaşanıyor.
“Karara yedi gün içinde itiraz edeceğiz. YÖK Başkanı kararı onayabilir, erteleyebilir ya da indirebilir. Gözlerimiz YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya’da. Onun sağduyulu hareket edeceğini ümit ediyoruz.”
Haklarında açılan soruşturmalar cezalarla sonlanan diğer asistanlar da rektörlüğe itirazlarını iletti.
Cezayla madde eşleşmiyor
Araştırma görevlilerine dün iletilen karar Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül imzasını taşıyor. İletişim Fakültesi Dekanlığı’nca açılan disiplin soruşturmasının gerekçesi “4 Haziran 2013 tarihindeki final sınavının öğleden sonraki oturumuna gelmeme nedeniyle önemli aksamalar yaşanması” olarak belirtiliyor.
Kararda, araştırma görevlilerinin okuldan atılmasına gerekçe gösterilen madde ile verilen ceza eşleşmiyor. Araştırma görevlilerine Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin “Kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller” başlıklı 11/b/a maddesi gerekçe gösterilerek 10. maddede yer alan “Görevden Çekilmiş Sayma” cezası veriliyor.
Cezaya gerekçe gösterilen “Kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller” başlıklı 11/b/1 maddesi şöyle:
“Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak; ideolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak; boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak ya da bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek, yardımda bulunmak”
"Görevden çekilmiş sayma" yeni yönetmelikte yok
Asistanlara verilen “Görevden Çekilmiş Sayma” cezasını düzenleyen 10. madde ise asistanların durumuyla ilişkilendirilemecek görevi kesintisiz on gün terk etmek, kesintisiz 40 saat devamsızlık göstermek gibi gerekçeler içeriyor.
Kararın alınmasından bir gün sonra yönetmelikte yapılan değişiklikte “Görevden çekilmiş sayma” maddesi tamamen, düzenlenen 11. maddede ise “Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak” ifadesi kaldırılmıştı. (BK)
* Fotoğraf: 17 Şubat / Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi / Soruşturmalara karşı eylem