* Fotoğraflar: Doğa Derneği
Manisa, Gölmarmara’da bulunan ortalama 6 bin hektar büyüklüğünde alüvyal bir set gölü olan Marmara Gölü, Gördes Çayı suyunun barajda tutulması nedeniyle ağustos ayı içerisinde tamamen kurudu.
Öte yandan gölün kuruyan alanlarında da sürülerek taban suyunu kullanan tarım ürünleri ekilmeye ve göl tarım alanı olarak kullanılmaya başlandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, barajdan göle can suyu verilmesi için Devlet Su İşleri’ne (DSİ) yazılı başvuruda bulundu.
Konu hakkında DSİ’den yanıt beklenirken, gölün tümüyle eski haline dönebilmesi için sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı da Ahmetli Regülatörü’nden göle derhal su bırakılmasını talep ediyor.
- NOT: Önceki yıllarda kuruyan göle Gediz nehri üzerindeki Ahmetli Regülatörü’nden özel pompalarla su getirilerek göl kurtarılmıştı. Ancak DSİ "maliyetli" olduğu gerekçesiyle bu regülatörü çalıştırmak istemiyor.
Tepeli pelikanlar için dünya çapında önemli
Marmara Gölü uluslararası öneme sahip bir Önemli Kuş Alanı. Kış aylarında bu gölde yaklaşık 65 bin su kuşu görülebiliyor.
Nesli tehlike altına girmeye yakın olan tepeli pelikan türünün dünya nüfusunun kış aylarında yüzde 9’u Marmara Gölü’nde besleniyor ve kışı da burada geçiriyor. Gölün kurutulması tepeli pelikan başta olmak üzere pek çok su kuşunun yaşamını tehdit ediyor.
Endemik balıklar ve balıkçılık ölüyor
Marmara Gölü aynı zamanda Önemli Doğa Alanı. Gölde iki endemik balık türü yaşıyor.
Gölün kurumasıyla birlikte göldeki balık nüfusu da tümüyle tehlike altına girdi.
Gölün kurutulması yasadışı
Göl, Ulusal Sulak Alan vasfında ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre koruma altında. Ayrıca Türkiye’nin taraf olduğu RAMSAR Sözleşmesi olarak bilinen Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşmeye de aykırı.
Gölün ve göldeki yaşamın hakkı olan suyun verilmesini talep eden Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç şunları söylüyor:
“Marmara Gölü’nü kurutan ne iklim krizi ne de kuraklık. Devlet Su İşleri’nin gölün suyunu güvence altına almadan Gördes Barajı’nı projelendirmiş ve inşa etmiş olması. DSİ, Ramsar Sözleşmesi yürürlükte olmasına rağmen Önemli Doğa Alanı olan bir gölü kuruttu. DSİ’nin ivedilikle Ahmetli Regülatörü’ndeki pompaları çalıştırarak göle su vermesini talep ediyoruz.”
(TP)