* Fotoğraflar: Doğa Derneği, Anadolu Ajansı.
Manisa'nın Salihli ve Gölmarmara ilçeleri sınırlarında yer alan ve kuruyan Marmara Gölü'nün kurtarılmasıyla ilgili Manisa Valiliği tarafından 8 Kasım 2022'de duyurulan iş birliği haberlerine ilişkin Altıparmak Hukuk Bürosu yazılı bir açıklama yayımladı.
İklim krizinin neden olduğu kuraklık kadar yanlış tarım ve su politikalarının da etkisiyle kuruyan Marmara Gölü ile ilgili Doğa Derneği hukuk danışmanı Avukat Cem Altıparmak'ın imzasının yer aldığı açıklamada şöyle denildi:
"Kuruyan Marmara Gölü'nün bir kısmına, sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı amacıyla temiz su depolama/rezerv alanı oluşturulması, kuruyan diğer kısımlarında organik tarımsal üretim faaliyetinde bulunulması amacıyla Manisa Valiliği, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandığı bilgisi paylaşılmıştır.
"Haberde bahsi geçen kurumların ataleti, iklim değişikliği ile mücadele politikalarına uygun olmayan, hatalı karar ve uygulamaları sebebiyle Marmara Gölü'nün yaşadığı yok oluşu yakından takip ettiğimizi, gölün tekrar yaşam bulması amacıyla Doğa Derneği adına Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuru yaptığımızı ve S.S. Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi adına dava açtığımızı, daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık.
Yasal düzenlemelere aykırı
"Bir kez daha ifade etmek isteriz ki, haberde bahsi geçen iş birliği protokolü, yasal düzenlemelere açıkça aykırıdır. Bu girişim, kurumların Marmara Gölü'nü yaşatma ve korumadaki başarısızlığının iş birliği protokolü adı altında meşrulaştırması çabasından başka bir şey değildir.
"Marmara Gölü, Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından, ulusal önem haiz sulak alan olarak tescil edilmiş bir sulak alandır. BM Ramsar Sözleşmesi ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği hükümleri kapsamında mutlaka korunması ve yaşatılması gereken bir göldür. Bu alanların kurumuş olması, bu alanların yeniden suyla buluşturmasına yönelik kurumların yasal yükümlülüklerini ortadan kaldırmamaktadır.
Tarıma açılması hukuka aykırı
"Gölün doğal yapısının ve ekolojik karakterlerinin korunması zorunludur. Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yasaktır. Bu yolla arazi kazanılamaz. Bu alanların TİGEM eliyle dahi olsa tarıma açılması hukuka aykırıdır.
"Yasal gerçeklik böyle iken, işbirliği protokolü adı altında Marmara Gölü'nün bir kısmına su deposu muamelesi yaparak, geriye kalan göl sahasını hukuka aykırı bir şekilde işgal etmeye çalışmak açık bir görev suçudur. Bu sebeple iş birliği protokolünde imzası bulunan Kurumlara tekrar hatırlatmak istiyoruz Marmara Gölü için tek bir yasal yükümlülüğünüz var, o da kuruttuğunuz gölü tekrar suyla buluşturmak.
"Yaşanan bu gelişme üzerine hukuk büromuz, iş birliği protokolüne ve bu amaçla alınan kararlara erişmek için adı geçen kurumlara yasal bilgi edinme başvurularını yapmıştır. Karar ve belgelerin elimize geçmesiyle birlikte yasal süreç başlatılacaktır."
Marmara Gölü
|
(TY)