* Fotoğraflar ve Kaynak: Anadolu Ajansı.
Tarım ve Orman Bakanlığı aldığı kararla ekosistemi koruma amacıyla Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki hamsi avcılığını 21 Şubat'tan itibaren durdurdu.
Kararın nedenlerinden biri Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında avlanan ve boy uzunluğu yasaya uymayan hamsilerin oranında artış ve et verimliliklerinde düşüklük tespit edilmesi.
Her canlı adapte olamıyor
İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdes Saadet Karakulak, Anadolu Ajansı'na yaptığı değerlendirmede kararı olumlu karşıladı ve balıkçılığın azaltılması yönünde çağrı yaptı.
Bozulan sistem için atılması gereken öncelikli adımın kirliliğin azaltılması olduğunu belirten Karakulak, şunları söyledi:
"Ekosistemin kendi kendine yenilenmesini beklemememiz lazım. Bütün Marmara Denizi'ndeki insan kaynaklı baskıların azaltılması, deniz kirliliğine yol açan arıtma sistemlerinin ileri biyolojik sistem olması lazım.
"Şu anda avlanan hamsilerin boyları 9 santimetrenin üstünde olmasına rağmen çok zayıflar, kondisyonları çok düşük, bu da yeterince beslenemediklerini gösteriyor. Sular git gide ısınıyor, canlıların adaptasyonu farklı, her canlı buna uyum sağlayamıyor."
Endüstriyel balıkçılık kısıtlansın
Karakulak, bozulan ekosistemde deniz canlılarının stres altında olduklarını ve stokların giderek azaldığını aktararak olası önlemleri sıraladı:
"Endüstriyel balıkçılığı kısıtlamamız lazım, Marmara Denizi'nde trol balıkçılığı yasak, gırgır balıkçısı da istavriti, sardalyayı, hamsiyi yoğun bir şekilde avlıyor. O yüzden sınırlamaların getirilmesi, avcılıkta mutlaka kota sisteminin olması lazım. Bir teknenin avlayacağı miktarı belirlememiz gerekiyor.
"Maalesef bu uygulamalar olmadığı için denize çıkan balıkçımız aşırı avcılık yapıyor, bu da stokların daha da azalmasına yol açıyor."
Kirlilik besin zincirini bozabilir
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Balcı da Marmara Denizi'nde kirliliğin uzun yıllardır süren bir problem olmasına dikkat çekti.
Kirliliğin besin zincirinde bozulmayı tetikleyebileceğinin altını çizen Balcı, balıkların beslenme yetersizliğiyle ilgili şunları söyledi:
"Besin piramidinin temelini oluşturan birincil üreticilerde bir sıkıntı yaşandığı zaman mutlaka üst basamakları etkileyecektir. Bazı mikroorganizmalar aşırı artış gösterdiğinde balıklar için toksik olabilir, kimisinin solungaçlarını tıkayabilir.
"Zincirin bir halkasında ufak bir değişiklik olsa av ve avcı ilişkilerinde mutlaka kademeli olarak besin zinciri etkilenecektir."
(NK/TY)