Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Merkez üssü Marmara Denizi olan bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi’nin 4.6 olarak ölçtüğü deprem Silivri açıklarında yaşandı.
Saat 11.00 itibariyle 9,8 kilometre derinlikte yaşanan deprem İstanbul’un çeşitli noktalarından hissedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre ise deprem Silivri'ye 20,18 kilometre uzaklıkta gerçekleşti ve depremin büyüklüğü 4.6 olarak ölçüldü.
Saat 10.30’da da yine Silivri açıklarında 3.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.
İstanbul Valiliği'nden açıklama
İstanbul Valiliği, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmadığını bildirdi.
Valilikten yapılan açıklamada, "Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır" ifadelerine yer verildi.
AFAD: 15 artçı deprem oldu
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu yaptığı açıklamada, depremin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde orta çukurlukta yaşandığını söyledi.
Bu fay hattında 17 Ağustos 1999'daki gibi depremler yaşandığını, 1963 yılında da bu faya yakın yerde 6.3 büyüklüğün deprem meydana geldiğini, yine Tekirdağ tarafında da 7.4 ila 6.2 büyüklüklerinde depremler görüldüğünü ifade eden Nurlu, "Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3.4 en küçüğü 1.2 büyüklüğünde. Depremden öncede 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz" diye konuştu.
Denizde yaşanan 4.6 büyüklüğündeki depremin bu fay hattında biriken enerjinin de boşaltılmasına yardımcı olduğunu belirten Nurlu, "Türkiye deprem ülkesi. Türkiye'de yılda 23-24 bin deprem yaşanıyor. Birey olarak depreme hazırlıklı olmak zorundayız. AFAD Başkanlığının il müdürlükleri var. Vatandaşlarımız buralardan gerekli eğitim ve farkındalık konusunda gerekli destekleri alabilir. Ailemizle birlikte bir araya gelip deprem planlarımızı gözden geçirmek zorundayız" dedi.
Marmara Denizi’ndeki fay hatları
AFAD'ın sitesinde yer alan bilgilere göre Marmara Denizi’nde çok sayıda bağımsız fakat birbirini tamamlayan fay hattı yer alıyor.
Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) Dokurcun Vadisi’nden (Akyazı / Sakarya) sonra, Sapanca-Çınarcık ve Geyve-Gemlik olmak üzere iki ana kola ayrılıyor.
Marmara Denizi'ne ulaştıktan sonra ise gerek denizde gerekse batı Marmara bölgesinde KAF'ın devamı olarak yorumlanabilecek çok sayıda faya bölünüyor. (HA)