* Bu yazıyı NotosÖykü dergisinin Nisan-Mayıs 2014 tarihli 45. sayısından aldık.
Ölümünden 50 yıl sonra bile Marilyn Monroe hâlâ Hollywood'un en önemli yıldızlarından biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Monroe hakkında az bilinen şey ise iflah olmaz bir kitap kurdu olduğu.
Monroe, 1960'ta Fransız gazeteci George Belmont'a, "Çekimlerin olmadığı zamanlarda ne yaptığımı kimse tahmin edemez" demişti.
"Okula gidiyordum! Bir süre Kaliforniya Üniversitesinde gece kurslarına katıldım. Amerikan tarihi ve edebiyat tarihi üzerine dersler aldım ve çok okumaya başladım. Birçok harika yazarın kitabını okuma şansım oldu."
1962 yılının Ağustos ayında öldüğünde Monroe, arkasında dört yüzden fazla kitaptan oluşan saygın bir kitaplık da bıraktı.
Kitaplara şöyle bir göz gezdirildiğinde ilk dikkati çeken, Monroe'nun büyük bir D.H. Lawrence hayranı olduğu. Romanlara olan ilgisi, listede yer alan Ralph Ellison'ın Görülmeyen Adam\, Hemingway'in Güneş de Doğar ve Dostoyevski'nin birçok romanıyla da belli oluyor.
Bunun yanında hiç çocuğu olmayan ve bunun için duyduğu üzüntüyü de daha önce dile getiren Monroe'nun kitaplığında Dr. Spock'm Baby and Child Care'i gibi çocuk bakım kitapları da göze çarpıyor. Listede öne çıkan öbür kitaplar ise şu şekilde:
Düşüş, Albert Camus, Kamelyalı Kadın, Alexander Dumas, Muhteşem Gatsby, F. Scott Fitzgerald, Rusya'dan Sevgilerle, Ian Fleming, Ulysses, James Joyce, Yolda, Jack Kerouac, Venedik'te Ölüm, Thomas Mann, Seçilmiş Oyunlar, George Bernard Shaw, Kırmızı Güller, Sean O'Casey, Huckleberry Finn'in Maceraları, Mark Twain, Metafizik, Aristoteles, Madam Bovary, Gustave Flaubert, Guermantes Tarafı, Marcel Proust, Nana, Emile Zola, Toplu Oyunlar, Molière, Hz. Musa ve Tektanrıcılık, Sigmund Freud, Adlandırılamayan, Samuel Beckett, Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi, Dylan Thomas, Ses ve Öfke - Döşeğimde Ölürken, William Faulkner, Dublinliler, James Joyce, The Collected Short Stories, Dorothy Parker, Kırmızı ve Siyah, Stendhal, The Poems And Fairy-Tales, Oscar Wilde, Alice Harikalar Diyarında, Lewis Carroll, Soneler, William Shakespeare. (EKN)
NotosÖykü Nisan sayısında kapak konusunu Sait Faik'e ayırdı. Dosyada Murat Gülsoy, Bençet Çelik, Faruk Duman, Haydar Ergülen, Ahmet Büke, Oylum Yılmaz, Fethi Naci ve Ara Güler'in yazıları yer alıyor. Dergide ayrıca Amy Hempel, Semra Aktunç, Doğan Yarıcı, Murat Özyaşar, Bora Abdo, Onur Çalı, Özge Kılıçoğlu, Erkut Özal, Mesut Barış Övün, A. Ozan Marakoğlu, Can Çetin, Ayşen Işık ve Ömer Ziya'nın öyküleri yayınlandı. |