Hrant Dink Vakfı Mardin üzerine "Mardin ve Çevresi Toplumsal ve Ekonomik Tarihi" başlıklı bir toplantı düzenliyor.
2-3 Kasım'da gerçekleştirilecek toplantıda1838-1938 yılları arasında Mardin ve çevresindeki illerde yaşanan ekonomik ve toplumsal dönüşümler ele alınacak.
Sunulacak tebliğlerin odağını Türkiye'de 19. yüzyılda başlayıp 20. yüzyılın ilk çeyreğinde devam eden toplumsal ve ekonomik değişimin algılanması oluşturacak.
Toplantı Anadolu'nun doğusunda meydana gelen dönüşümleri, bugünkü hafıza kaybını irdelemeyi ve ileride yapılacak akademik çalışmalar için zemin oluşturmayı hedefliyor.
Toplantı Hrant Dink Vakfı'nın http://www.hrantdink.org/ adresindeki internet sitesi üzerinden canlı olarak yayınlanacak, Türkçe ve İngilizce olarak izlenebilecek.
Katılımcılar, başlıklar
Toplantının oturumları "Mardin ve Çevresinin Genel Görünümü", "Bölgenin Etnik Çeşitliliği", "Bölgeye Müdahaleler, Milliyetçiliklerin Ortaya Çıkışı", "Mardin'de Şiddet, Pogrom ve Soykırım" ile "Travma Sonrası Yaşam" başlıklarını taşıyor.
Disiplinlerarası bir yaklaşımla gerçekleştirilecek toplantıya, tarih, iktisat tarihi, sosyoloji, siyaset bilimi, demografi ve mimari gibi alanlarda, Mardin ve çevresi hakkında çalışma yapan pek çok araştırmacı katılacak.
Mardin'de Erdoba Elegance Otel ve Kongre Merkezi'nde yapılacak toplantının bir benzeri geçtiğimiz yıl Diyarbakır için düzenlenmişti.
Toplantıda Türkiye'den Füsun Alioğlu, Osman Köker, Elçin Macar, Ayşe Gül Altınay, Suavi Aydın'ın yanısıra yurtdışından David Gaunt, Ara Sarafian, Eden Naby, Michael Abdalla, Andrew Palmer, Nineb Lamassu, Martin Tamcke, Naures Atto, Hilmar Kaiser, Raymond Kévorkian, Ishkhan Chiftjian ve Aryo Makko tebliğ sunacak.
Etkinlik Mardin Tabipler Odası, Mardin Barosu, Mardin KAMER, Mardin Sinema Derneği, Turabdin Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği'nin katkılarıyla hayata geçiriliyor. (YY)
Mardin ve Çevresi Toplumsal ve Ekonomik Tarihi'nin programı için tıklayınız.