* Fotoğraflar: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mardin'in "Tur Abdin" olarak nitelendirilen bölgesinde bulunan Geç Antik ve Ortaçağ Kilise-Manastırları UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini açıkladı.
Listeye eklenen kilise ve manastırlar şöyle sıralandı:
Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesi.
Kentteki en büyük beklenti ise bu manastırların daimi listeye de kabul edilmesi.
"Turizme büyük katkısı olacak"
Konuya ilişkin Anadolu Ajansı’na (AA) açıklama yapan Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Midyat'ın diller ve dinler kenti olduğunu, kadim bir şehir kimliği taşıdığını ifade etti. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan inanç merkezlerinin il ve ilçe turizmine büyük katkısının olacağını belirtti:
“Salgından sonra buraya büyük bir turist akını olacağına inanıyoruz. Bölgenin kalkınması ve refahı için kültür ve inanç turizmini geliştirmemiz lazım.”
"Böyle yerlerin koruma altına alınması güzel"
Mor Yakup Manastırı Rahibi Edip Daniyel Savcı ise manastır ve kiliselerin din görevlileri için önemine değindi.
Savcı, "Böyle yerlerin koruma altına alınması güzel bir şey. Bizim de istediğimiz zaten bu. Burada kalma amacımız da budur. Onun için bütün yetkililere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“Çok sevindirici”
Anıtlı köyü muhtarı ve Meryem Ana Kilisesi görevlisi Habib Doğan da bölge için çok önemli bir kültür varlığı olan kilise ve manastırların geçici listeye alınmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi:
“Bu çok sevindirici, Midyat'ımız, bölgemiz ve ülkemiz için olumlu oldu. İnanıyorum ki dünyadaki bütün Süryaniler duyar duymaz büyük bir sevinçle karşılayacak. Hepimiz için gerçekten çok önemli bir olay. İleride kalıcı listeye de girer inşallah. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”
"Diller ve Dinler Şehri" Midyat
Midyat, İslam, Hristiyanlık ve Yezîdîlik dinleri ile Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinin buluşma noktası.*
Midyat tarih boyunca birçok kere kuşatıldı. Son olarak I. Dünya Savaşı'nın "Ferman" yılında, kasaba sakinlerinin üçte ikisi yaşamını kaybetti. Ancak 1930 yılından sonra kasaba yeniden canlandı. Kiliseler, evler ve bazı mekanlar onarıldı.
Mardin’in en geniş ve nüfus bakımından en kalabalık ilçelerinden biri olan Midyat’a bağlı 43 köy ve mezra bulunuyor. Midyat'da Müslüman olarak Kürtler, Türkler ve Araplar yaşıyor. Hristiyan dinine mensup olarak ise Süryaniler, Ermeniler ve Keldaniler yaşıyor. Bu dil grupları mezhep olarak da aralarında Katolik, Ortodoks ve Protestan olmak üzere üç mezhebe ayrılıyor.
Hristiyanlar kendi aralarında çok az sayıda olmak kaydı ile Süryanice konuşuyor. Keldanice ve Ermenice bu bölgede unutulmuş dil grupları olup konuşulmuyor. Midyat'da bu dinlerin yanı sıra sayıları çok az olmakla beraber Yezîdî dinine mensup insanlar da yaşıyor.
Öte yandan, Süryanilerin milattan önceki tarihleri, eski Mezopotamya'da yaşayan ulusların tarihi demek. Süryani halkının kökleri de eski Mezopotamya'nın en eski tarihsel dönemine kadar iniyor.
(TP)
* Vikipedi'den derlendi.