Mardin Artuklu Üniversitesi’nde farklı bölümlerde görev yapan 14 uluslararası akademisyenin görevine son verildi.
MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu dün yaptıkları basın açıklamasında işten çıkarmaları anti demokratik ve keyfi olarak niteledi.
Rektörlük, karşı açıklamasında YÖK’ün yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısını azaltmalarının talep edildiğini belirtti.
Mardin Eğitim Sen Üniversite Temsilciliği ise Rektörlüğün uluslararası akademisyenlerle ilgili azami sınırı yanlış anladığına dikkat çekti, sözleşme iptalinin durdurulmasını istedi.
Yedi bölüm 14 akademisyen
MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu ve Mardin Eğitim Sen Üniversite Temsilciliği’nin açıklamalarına göre MAÜ Rektörlüğü Personel Daire Başkanlığınca 22 Haziran 2015 tarihinde düzenlenmiş, Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Özcoşar imzalı "Yabancı Uyruklu Personel" konulu yazı ile ilgili dekanlıklar, enstitü ve yüksekokul müdürlükleri kadrolarında görevli yabancı uyruklu personelin görevlerine son verileceğine dair bilgilendirildi.
Felsefe, Sanat Tarihi, Antropoloji, Doğu Dilleri, İktisat Bölümleri, Turizm Yüksek Okulu, Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü ve Arap Dili ve Kültürü Bölümlerinde görevli personele 25 Haziran 2015 tarihinde ilgili yazı iletildi.
Gerekçe olarak "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca üniversite bünyesinde görev yapmakta olan Yabancı Uyruklu Personel sayısının fazla olduğu ve azaltılması gerektiğinin belirtilmiş" olması gösterildi.
Platform, işine son verilen 14 akademisyenin sekizinin kadın, beşinin Kürt ve birinin Arap olduğunu ve savaştan dolayı ülkelerini terk ettiğini söyledi.
İşten çıkarılmaların üniversitenin çoğulcu, demokratik ve özgürlükçü anlayışına uygun olmadığını belirtti.
Rektörlük: YÖK uyardı
Rektörlük açıklamasında uygulamanın sebebini YÖK’ün üniversitede yüzde 10.32 olan yabancı akademisyen istihdamını azaltma uyarmasını gösterdi.
Bunun yanında şu üç gerekçeye yer verdi.
1. Üniversitemiz bünyesinde yapılan sözleşmeli öğretim personeli istihdamında YÖK’ün öğretim elemanı çalıştırılmasında dikkate alınacak hususları arasında; “Yabancı uyruklu öğretim elemanı çalıştırılması düşünülen alanda ülkemizde yetişmiş eleman varsa onlara öncelik verilmesi” söz konusuyken, bu kural dikkate alınmayarak haksız istihdamlar sağlamakla kalınmamış, yabancı uyruklu öğretim elemanlarının büyük bir bölümüne lojman veya rayicine göre kiralanan ikametgahlar tahsis edilmiştir. Üniversitemizde çalıştırılan yabancı uyruklu bazı öğretim elemanları öğrencisi olmayan bölümlerde istihdam edildikleri gibi, bazılarının ise işe başlama tarihlerinden itibaren bir yıl boyunca tam zamanlı ücret aldıkları halde bir saat dahi ders vermedikleri tespit edilmiştir.
2. Yılda sadece bir ya da iki gün Türkiye’ye giriş yapanlara dahi, yıllarca yine tam zamanlı çalışmışlar gibi ücret ödemesi yapılmıştır.
3. Her çeşit bilimsel araştırma, yayın ve akademik faaliyetlerinden faydalanmak hedefiyle yabancı uyruklu çalıştırılmasına esas teşkil eden kriterlerden gerektiği gibi verim elde edilememiş ve mevzubahis 14 yabancı uyruklu öğretim elemanı arasından, üniversitemiz adına şu ana kadar sadece bir akademik yayın yapılmıştır.
Eğitim Sen: Gerekçe hukuksuz
Sözleşme iptallerinin hukuksuz olduğunu belirten Eğitim Sen ilgili mevzuatta yabancı öğretim elemanı sayısının üniversitenin değil Türkiye genelinde yüzde 2’yi geçmemesini belirttiğini söyledi.
İş Hukuku’ndan hareketle Rektörlüğün, sözleşmesinin iptal edildiği veya uzatılmayacağını tebliğ ettiği öğretim görevlilerine belirttiği sebeplerin hukuksuz olduğunu belirtti.
Yabancı uyruklu personelin sene içinde de lojmandan çıkarılma, sözleşme yenilenmeme gibi konularda belirsizlikler yaşadığını belirterek işten çıkarılmaların, idarenin uyguladığı bir tür disiplin ve kontrol yöntemi olduğu izlenimini verdiğini ifade etti. (BK)
* MAÜ Bağımsız Üniversite Platformu'nun açıklamasının tamamına buradan, Eğitim Sen açıklamasının tamamına buradan, Rektörlük açıkllamasına ise buradan ulaşabilirsiniz.