* Fotoğraf: AB Türkiye Delegasyonu
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün (7 Şubat) Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türkiyeli basın mensuplarına konuştu. Borrell'in gündeminde Maraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler de vardı.
Yaşanan depremlerde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini ileten Borrell, "Depremden dolayı çok üzgünüm. Çok büyük bir trajedi" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu kaydeden Borrell, Kurtarma ekipleri, tıbbi malzemeler gibi gönderebileceğimizin en fazlasını gönderiyoruz. Tüm üye ülkeler harekete geçti" dedi.
Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı @JosepBorrellF Türkiye'yi sarsan yıkıcı depremin ardından Brüksel'de Türk Gazetecilerle bir araya geldi. pic.twitter.com/fmfhFQP9ud
— AB Türkiye Delegasyonu????????EU Delegation to Türkiye (@EUDelegationTur) February 7, 2023
Türkiye-AB ilişkilerinde "endişe kaynakları"
Josep Borrell, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecine, Rusya-Ukrayna savaşı ile Rusya'ya uygulanan yaptırımlara ve Suriye ile normalleşmeye de değindi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, AB'nin Türkiye ile ilişkilerinde "İsveç ve Finlandiya'nın olası NATO üyelikleri, Türkiye'deki Suriyelilerin desteklenmesi hakkındaki göç anlaşması, Türkiye'nin Suriye'ye olası askeri harekatı, Türkiye ile Şam yönetimi arasındaki olası normalleşme ve Türkiye-Rusya ilişkilerini endişe kaynağı olarak gördüklerini" söyledi.
Türkiye'nin AB yolunda son yıllarda bazı olumsuz gelişmeler yaşandığını savunan Josep Borrell, "Türkiye ile ilişkilerimiz eskisinden daha önemli ve daha hassas hale geliyor" dedi. Borrell, ilişkileri geliştirmeye gayret ettiğini kaydederek şöyle devam etti:
"Zorlukların üstesinden gelmek, yanlış anlaşılmaları önlemek, sorunlara çözüm aramak için her şeye rağmen Türkiye ile iyi ilişkileri sürdürmeliyiz.
"Ben kendimi Türkiye ilişkilerde gerginliğin artmasını önlemek için çok fazla zaman ve enerji harcayan biri olarak görüyorum. İlişkilerimiz karmaşık ve bazen zorlu. Bunu geliştirmek için çalışmalıyız."
"Türkiye ile Rusya ticareti çok artmış"
Borrell, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarına Türkiye'nin katılmadığını, yaptırımların delinmesine karşı Türkiye makamlarının AB ile birlikte çalışma yönünde olumlu sinyal verdiğini söyledi:
"Türkiye'yi yaptırımları delmekle suçlamıyorum. Bunu Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuk. Türkiye'nin Avrupa'yla ve Rusya'yla dış ticareti hakkında verileri paylaştık. Türkiye ile Rusya ticareti çok artmış.
"Hem artan enerji fiyatları hem de Türkiye'nin artan ihracatı sayesinde. Avrupa'dan Türkiye'ye ihracat da artmış durumda. Ama yüzde 300 artış gösteren başka ülkeler gibi bir durum söz konusu değil. Veriler çok daha düşük artış gösteriyor."
Borrell, İsveç'in NATO üyelik başvurusu hakkında ise "İsveç'in üyeliği NATO ve dolayısıyla Türkiye için iyi olacak" dedi:
"İsveç ile Türkiye arasında İsveç'in üyeliğini engelleyecek bir anlayış eksikliği çok üzücü olur. Ümit ederim zorluklar çözülür. Yardım edebilirsem çok mutlu olurum ancak bu ikili bir konu."
"Normalleşme, baskının hafiflemesi anlamına gelir"
Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki olası normalleşmenin neden AB için endişe kaynağı olduğu sorusunu yanıtlayan Borrell, özetle şöyle dedi:
"Bize göre Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirmek için doğru zaman değil. Esad rejiminin hala uluslararası toplumdan yasaklı halde olması gerektiğine inanıyoruz. Normalleşme rejimin üzerinde baskının hafiflemesi anlamına gelecektir."
Borrell, normalleşmenin istikrara katkı sağlamayacağını, Suriyelilerin komşu ülkelerden evlerine dönmelerini engelleyeceğini söyledi.
Suriye'deki krizin çözümünün askeri değil diplomatik yollarla mümkün olacağını söyleyen Borrell, Türkiye'nin güvenlik endişelerinin de askeri değil diplomatik yollarla ele alınması gerektiği görüşünü ifade etti. (SD)