Maraş Valiliği Maraş katliamının 36’ncı yıldönümü nedeniyle düzenlenecek her türlü basın açıklaması, yürüyüş ve eylemlerin yasaklandığını duyurdu.
Valilikten yapılan açıklamada, yasağın gerekçesi şu ifadelerle dile getirildi.
“Bu yıl yapılmak istenen toplantı ve yürüyüşü tertip edenlerin de iyi niyetini aşıp, kontrolden çıkarak suça evrilebileceği, bu tür olayların ilimizde bir daha yaşanmaması ve hiç kimsenin arzu etmeyeceği durumların meydana gelmemesi için söz konusu toplantı ve gösterinin yasaklanması valiliğimizce uygun görülmüştür.”
“AKP samimiyetsiz”
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Av. Fevzi Gümüş AKP iktidarının mitinge izin vermeyerek “geçmiş acılarla yüzleşme konusunda samimiyetsiz olduğunu” gösterdiğini söyledi.
“Bu yasaklama kararı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Dersim konusundaki çıkışının ciddiyetten uzak bir çıkış olduğunu geçmiş toplumsal acılar üzerinden ucuz bir siyaset yaptığını da göstermektedir.
“ABF olarak kararımızın arkasındayız. 21 Aralık'ta yeni katliamlar olmasın diye Maraş'ta olacağız, katliamı unutturmayacağız."
Her yıl yapılıyor
Pir Sultan Abdal CANLAR Derneği de yasak kararına tepki gösterdi ve kitlesel anmaların her yıl yapıldığını hatırlatarak bu yıl da anmayı gerçekleştireceklerini belirtti.
“19 Aralık 1978'de Maraş'ta ülkücüsü, İslamcısı; yani kısacası dönemin IŞİD'lileri, Alevi mahallelerini basarak kadın çoluk çocuk demeden yüzlerce Alevi’yi vahşice katletmişti ve bu katliam tam yedi gün yedi gece sürmüştü...
“Aleviler her sene 19-25 Aralık tarihleri arasında Maraş'ta katliam bölgelerinde kitlesel anma yaparlar!”
“Katliamı kutlama yürüyüşü”
Derneğin Genel Başkan Yardımcısı Mutlu Şahin imzasıyla yapılan açıklamada devletin tavrı eleştirildi.
“Anma gününe saatler kala Maraş'ta bildiriler dağıtan milliyetçi / Müslüman ahali, katliamı kutlama yürüyüşü yapacağını ilan etmiş!
“Ve devlet uyuyor, aslında uyumuyor bu katliamcı ırkçıları katilleri destekliyor, koruyor, palazlandırıyor! Irkçı katillerin dağıttıkları bildirilerde ‘Türk Irkı Sağolsun’ başlığı var!”
İHD: Barışın yolu yüzleşmekten geçer
İnsan Hakları Derneği de hükümete seslenerek barış ve çözüm sürecinin yolunun yüzleşmekten geçtiğini vurguladı.
1978
1978'de Maraş'ta yaşanan olaylarda resmi rakamlara göre 111 kişi öldü, Yüzlerce kişi yaralandı. 210 ev, 70 işyeri tahrip edildi. 804 kişi hakkında dava açıldı; sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. (YY)