* Fotoğraf: Arşiv - AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan, öğrencilerin günlerdir protesto ettiği Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu'yu istifaya davet etti.
Yavaş, yayımladığı açık mektupta Bulu'ya çağrıda bulunarak, "Boğaziçi kültürünü 'işi kavgaya götürmeden uzlaşılabilen bir kültür' olarak tanımlamıştınız. İşte tam fırsatı. İşi daha fazla kavgaya götürmeden, üniversiteyi 'bilim yuvası' kimliğine dönüştürmek ve 'uzlaşı'nın önünü açmak için fedakarlık yapmak size düşüyor" dedi.
Yavaş'ın mektubu şöyle:
“Ülkemize nefes aldırmış olun”
“Sayın Melih Bulu,
Bir yönetici sorumluluğu ile size bu mektubu yazıyorum.
Gerginliklerden yorulmuş olan ülkemizde, elinize tarihi bir fırsat geçti. Tek bir hareketinizle, ülkemize ve milletimizi büyük bir iyilik yapabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan ve ülkeye yayılma eğilimi gösteren krizle ilgili, belki de hiçbir siyasi liderde, hiçbir partide ve hiçbir sivil toplum kuruluşunda olmayan bir imkana sahipsiniz. Sorumluluk sahibi bir bilim adamı olduğunuzu göstererek, atandığınız rektörlük görevinden feragat edip, ülkemiz adına tarihi bir fedakarlık yapabilirsiniz.
Lütfen bir feraset örneği gösterin ve isminiz üzerinden gençlerimizin, güvenlik güçlerimizin, toplumsal kesimlerimizin karşı karşıya gelmesine daha fazla izin vermeyin.
İsminiz, kamplaşmanın bir öznesi değil, ülkesi ve milleti için makamdan fedakarlık yapabilen bir bilim adamı olarak anılsın. Bu tarihi olgunluğu, kendinizden ve milletimizden esirgemeyin.
Bu ülkenin nice genç fidanları vatan savunması için hayatlarını feda ederken, ülkenin krize girmemesi adına size düşen en anlamlı görev makamı terk etmekse, bunu derhal gerçekleştirmek, sizi asla küçültmeyecek, aksine büyütecektir.
Gelin akl-ı selimle davranın. Ne gençlerimiz zarar görsün ne de polislerimiz onlarla karşı karşıya gelsin.
Gerginliklerden ve kutuplaşmalardan yorulmuş milletimize babacan bir tavırla soluklanma imkanı sağlayın. Eğer bir kurban verilecekse, akademik barışı, gençliği ve geleceğimizi değil, makamınızı kurban verin.
Çünkü makamlar gidici, milletçe birlik ve beraberliğimiz kalıcıdır.
Unutmayın, siz makamdan ayrılma kararlılığı gösterdiğinizde, bir yandan üniversitede huzurun sağlanmasına vesile olacak, diğer yandan bu krizi fırsata çevirmek isteyen kötü niyetlilerin heveslerini kursaklarında bırakmış olacaksınız.
Mesele, artık sizin akademik kariyerinizi tartışmak değildir. Mesele, ülkemizin, sizin adınız ve atandığınız makam üzerinden yeni bir krize sürüklenme meselesidir.
Siz de çok iyi biliyorsunuz ki, her gencimiz bir annenin duası, bir ailenin parçası, bir geleceğin yazısıdır.
Boğaziçi kültürünü ‘işi kavgaya götürmeden uzlaşılabilen bir kültür’ olarak tanımlamıştınız. İşte tam fırsatı. İşi daha fazla kavgaya götürmeden, üniversiteyi ‘bilim yuvası’ kimliğine dönüştürmek ve ‘uzlaşı’nın önünü açmak için fedakarlık yapmak size düşüyor.
Tek bir hareketinizle bunu sağlamak elinizde. O koltukta bulunduğunuz her dakika, masum gençlerimizin zarar görmesine, gözümüzden sakındığımız güvenlik güçlerimizle karşı karşıya gelmesine sebep oluyorsa, o tek hareketi yapmanız, hem akademisyenlik hem de vatanseverlik görevidir.
Kendinizi ve ülkemizi bu milli görevden mahrum etmeyin ve gecikmeden gereğini yapın. Böylece fedakarlıkla tarih yazmış, yeni bir krizin eşiğindeki ülkemize nefes aldırmış olun.”
Ne olmuştu?
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.
2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi. İlk defa üniversite dışından bir rektör atandığını, bunun kabul edilemez olduğunu ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.
TIKLAYIN- Boğaziçi'nde öğrencilere biber gazıyla müdahale
Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.
Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
TIKLAYIN - Erbaş, Soylu ve Bulu hedef gösterdi, iki öğrenci tutuklandı
Protestolar kapsamında Güney Kampüs'te düzenlenen bir açık hava sergisinde yer alan Kabe görseline LGBTİ+ bayrakları ve Şahmeran resmi olması gerekçe gösterilerek beş öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciden ikisi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı. İki öğrenciye de ev hapsi verildi. Bir öğrenci ise serbest bırakıldı.
Tutuklu iki öğrencinin serbest bırakılmasını isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve üniversite dayanışmaları, 1 Şubat'ta Hisarüstü'ndeki Güney Kapı'da arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle açıklama yapmak istedi. Ancak polis eyleme izin vermedi, gün boyunca 159 öğrenci gözaltına alındı.
Son olarak dün (2 Şubat) Kadıköy'de eylem yapmak isteyen öğrencilere polis, plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 104 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
TIKLAYIN - Boğaziçi protestosunda çok sayıda gözaltı
"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.
(TP)