* Fotoğraf: MA.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yolu projesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde hayata geçirilmiş, ancak daha sonra gelen tepkiler üzerine durdurulmuştu.
26 Temmuz'da ise ODTÜ ormanına giren ABB'ye ait iş makineleri yol çalışmalarına yeniden başladı. ODTÜ'lerin paylaştığı görüntülerde, iş makinelerinin asfalt hazırlığı yaptığı görüldü.
ODTÜ öğrencilerinden Barış Aslan, ilk günden beri iş makinelerine ve projenin yapımına direnenlerden biri.
"Tahribat ODTÜ'yle sınırlı değil"
Barış Aslan, iş makinelerinin çalışmasını nasıl fark ettiklerini, ABB'nin "Orası ODTÜ arazisi değil," savunmasını ve kararlarını protesto ettikleri belediye, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) belediyesi olduğu için direnişlerine muhaliflerin dahi çok az yer verdiğini anlattı.
Mansur Yavaş yönetimindeki ABB'nin, Melih Gökçek zamanından kalan birçok projeyi devam ettirdiğini söyleyen Aslan "Atatürk Orman Çiftliği'nin (A.O.Ç) parçalanması olsun, Saraçoğlu Mahallesi projesi olsun, Ankara'daki bazı eski binaların yenilenmesi ve yıkımıyla ilgili işlemler olsun; Yavaş yönetimi, Gökçek'ten kalan çoğu projeye devam ediyor. Evet ODTÜ yolu çok önemli ve öne çıkan bir örnek; ama yeni belediye yönetiminin onay verdiği projeler ODTÜ yoluyla sınırlı değil," dedi.
"İhaleye açan Mansur Yavaş"
ODTÜ yolu projesinin eski ABB Başkanı Mustafa Tuna döneminde durdurulduğunu; ancak Mansur Yavaş döneminde tekrar devam edildiğini söyleyen Aslan, sözlerine şöyle devam etti:
"Mansur Yavaş geçen yıl ODTÜ bileşenleriyle yaptığı görüşmelerde hep şu profili çizmeye çalıştı: Devlet ona baskı kuruyor, o da yapmak zorunda kalıyor. Yani belediyenin eli kolu bağlı. Ama biz durumun böyle olmadığını biliyoruz. Yol projesinin ihalesinin gönül rahatlığıyla Mansur Yavaş eliyle gerçekleştiğini gördük.
"Kayyım rektör Verşan Kök'ün imzaladığı protokol"
"2017'de ODTÜ'nün kayyım rektörü Verşan Kök ve dönemin Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında imzalanan bir protokol vardı. İmzalanan protokole göre Ankara Şehir Hastanesi'ne gidecek bir yol, ODTÜ ormanından geçecek. O protokolün imzalanmasının hemen ardından –ertesi gün– yüzlerce iş makinesiyle ODTÜ ormanına 5 kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğindeki yol yapımı için girildi.
"Bu alan tamamen ağaçsızlandırıldı ve ekolojik bir katliam yapıldı. O günden beri devam eden bir süreç aslında bu. Fakat şu önemli. Melih Gökçek'in istifasından sonra gelen yeni başkan Mustafa Tuna döneminde bu projeye devam edilmedi. Hatta bir noktada mahkeme tarafından yürütmesi durduruldu.
Arkadaşlarımız ekosistemi hiçe sayanlara ve doğayı ranta kurban edenlere karşı bugün de ODTÜ Rant Yolu’nda. Nöbet devam ediyor, hepinizi dayanışmaya ve direnişe Rant Yolu’na bekliyoruz! #RantYolunaKarşıNöbetteyiz pic.twitter.com/xcM5vCRSpR
— ODTÜ Çevre Topluluğu (@OdtuCevre) July 29, 2022
"Yavaş yönetimi seçimi bile beklemedi"
"Mansur Yavaş göreve geldikten iki-üç ay sonra Temmuz 2019'da, projenin yürütmesinin durdurulmasına itiraz etti. Ağustos 2021'de de projeyi belediye meclisinde askıya çıkardı. Daha sonra projeyi ihaleye açtı ve 2021 Kasımı'ndan itibaren yolun yapımının önünde hukuken de teknik anlamda da hiçbir engel kalmamış oldu.
"İhalenin duyulmasıyla birlikte ciddi bir kamuoyu tepkisi oluştu. Hatta Mansur Yavaş'la ODTÜ Vişnelik'te öğrenci ve mezunların bir görüşmesi oldu. Çıkışında Mansur Yavaş protesto edildi. Belediyenin önünde eylemler oldu, paneller düzenlendi. Bu eylemler sayesinde uzun süre yola iş makineleri girmedi. Ve biz bir noktada şunu düşündük: Seçim geçene kadar yola girmezler artık. Ama Mansur Yavaş yönetimi onu bile beklemedi. En azından kendi çıkarları için onu bekler sanıyorduk."
"Proje, ODTÜ ormanını ikiye bölüyor"
ODTÜ Biyoloji bölümündeki bir araştırma görevlisinin iş makinelerini fark ettiğini ve o günden itibaren de projeyi durdurmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Aslan, kamuoyuna yaptıkları acil çağrıdan sonra iş makinelerinin çekildiğini söyledi. O gece iş makinelerine karşı nöbete başladıklarını ifade eden Aslan, sözlerine şöyle devam etti:
"Ertesi gün çalışmanın, nöbetin birkaç kilometre ötesinde devam ettiğini gördük. Nöbetteki bir arkadaşımız, durması için iş makinesinin üzerine çıktı. Yol yapımını üstlenen şirketin polisi ve jandarmayı çağırmasının ardından biz tekrar çağrı yaptık. Bu sefer milletvekilleri bize desteğe geldi. Milletvekilleri çalışmanın yapıldığı alanı görünce şoka girdi. Çünkü belediyenin argümanı bu alanın ODTÜ arazisi olmadığı yönündeydi; ancak vekiller de gördü ki yol çalışması ODTÜ ormanını tam ortadan ikiye bölüyor."
"Proje iptal edilene kadar nöbetteyiz"
Nöbetlerinin iş makinelerin çalışmasına izin vermemek üzerine olduğunu söyleyen Aslan sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Nöbetimiz yol çalışması resmî olarak iptal edilene dek sürecek. Bugün herhangi bir makine görmedik alanda. Ancak duyumlarımız da çalışmaları yürüten taşeron şirketin tepkilerden dolayı, çalışmalarına bir süre ara verebildiği yönünde.
"Melih Gökçek dönemini hatırlatan bir dezenformasyon çalışması yapıyor Mansur Yavaş yönetimi. Ve ne yazık ki CHP belediye başkanı olduğu için biz kendimize muhalif gazetelerde bile yer bulamıyoruz. Bize sanki ODTÜ ile alakasız bir yol için ayağa kalkmışız gibi davranıyorlar. Halbuki ormanın tam ortasına kepçeler girmiş durumda. Ama ODTÜ ormanlarında katliam yapılmasına hiçbir öğrenci, mezun, ODTÜ bileşeni veya ekoloji örgütü izin vermeyecek."
Ne olmuştu?ODTÜ arazilerini de kapsayan yol proje protokolünün yapımı 9 Eylül 2017 tarihinde başlamıştı. |
(TY)