Türkiye'ye tur iptallerinin 23 Şubat'ta başlamasında anlaşan turizm şirketlerinin bir bölümü bitiş tarihini 16 Mart, bir diğer bölümü de Mart sonu olarak ilan etti.
Bazı Avrupa gazetelerinde, tur ve uçak şirketlerinin müşterilerin can güvenliği ve uçuş garantisini sağlayamayacaklarını gerekçesi ile bu kararı aldıklarını belirten anons ve reklamlar yayımlanıyor.
Akşam gazeteleri bile Türkiye ile ilgili
Radyo istasyonları, televizyon kanalları ve yazılı basın organları Türkiye'nin stratejik önemi, ekonomik durumu, yeni hükümetin tavrı ve sokaktaki insanin görüşlerine kısa kısa ya da ayrıntılı haberlerle yer veriyor.
Reuter ve diğer büyük basın ajanslarının detaylı çalışmaları ile günlük gazetelerin özel haber ekiplerinin Türkiye'ye yönelik araştırmaları akşam gazetelerinde dahi yer alıyor.
Savaş karşıtlarından Türkiye mallarını boykot
Bu arada Avrupa'daki bazı sivil inisiyatifler "barış" istemlerini kabul ettirebilmek için "eğer Türkiye savaşa fiili olarak girerse" ne tür politikalar geliştireceklerini ve eylemler yapacaklarını planlamaya başladılar bile. Üniversitelerin kampuslarında ve öğrenci klüplerinde şimdiden hummalı tartışmalar başlamış ve bir takım somut planlar geliştirilmiş bile.
Mesela, Stockholm Üniversitesi ile Oslo Üniversitesi barış aktivistleri birlikte hareket ederek Türkiye'deki üslerin olduğu bölgelere ve Bağdat'a öğrenci grupları göndermeyi, sivil kuruluşlar ile işbirliği yaparak Türkiye ürünlerinin satın alınmasını engellemeyi, Türkiye'den bazı bölgelere gönderilen ihraç ürünlerini taşıyan tırların önünde barikatlar kurmayı tartışıyorlar.
AKP değerlendirmeleri
Bu arada Avrupa ve İskandinav basını sürekli olarak Türkiye'de halkın yüzde 90'ının kesinlikle savaş karşıtı olduğunu belirterek hükümetin halkı dinlemediğine dikkat çekiyor.
Hatta bazı köşe yazarları, hükümetin başa geçtiği gün "biz demokrat, muhafazakar bir partiyiz" söylemini hatırlattığı ama Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ilkelerini yeteri kadar koruyamadığı yolunda değerlendirmeler yapıyor.
Bu arada ekonomistler ve ekonomi ağırlıklı yayınlarda savaş ekonomisi analizlerini yaparken doların ve petrolün fiyatı ve borsa yatırımlarındaki oynamaların ne boyutta olacağına yönelik aşağı yukarı tablolar vermeye çalışıyorlar.
Küçük marketlerde Türk malı yok
Bu arada savaşa yönelik bütçenin ve sonuçlarının güncel yaşama Avrupa'da nasıl yansıyacağına ilişkin analizlerinde savaşta en büyük kaybı Irak'tan sonra Türkiye'nin yaşayacağını belirtiyorlar.
Bazı yerel basın organlarında bazı küçük market ve mağazaların Türkiye mallarını satışı olmayacağı gerekçesi ile şimdiden siparişlerini durdurdukları kararını verdiklerini açıklayan kısa haberlere rastlanıyor.
Amerikan basınının ilgisi pazarlık
Amerikan basının bir kısmi sadece Türkiye ve Amerika arasında suren pazarlığın boyutları ve detaylarına ilişkin haberlere yer veriyor.
Bush yanlısı politikaları destekleyen basın kuruluşları ise Amerika'nın Avrupa'yı savaşa ikna etme konusunda Kurt kartının iyi kullanamadığını ileri sürüyor ve şimdi herkesin öncelik ve ivedilikle Türkiye üzerinde yoğunlaşması gerekliliği yorumları yapıyorlar. (SN/NM)