Almanya Federal Meclisi Ermeni Soykırımına ilişkin “1915-1916 döneminde Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara dönük soykırımı hatırlama ve anma” başlıklı tasarıyı dün yapılan oylama ile kabul etti.
Türkiye’deki gazeteler tasarının kabulünü manşetten gördü.
Haberlerin birçoğunda tasarının Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir’in tasarıyı hazırladığı vurgulandı, tasarı oylamasında taktığı Soykırım’ın 100. Yılı simgesi olan Unutma Beni Çiçeği rozeti “Ermeni rozeti” vurgusuyla gösterildi.
Hürriyet: Yazıklar Olsun
“Yazıklar olsun” manşetiyle çıkan Hürriyet haberin spotunda “Almanya Parlamentosu Türkiye ile yüzyıllara dayanan ilişkilerinde derin yara açacak Ermen soykırımı tasarısını onayladı’ yazdı.
Haber de Erdoğan’ın yorumu “İlişkilerimizi ciddi manada etkileyecek”, Merkel’in yorumu ise “Bizim dostluk bağımız derin” ara başlıklarıyla verildi.
Büyükelçinin geri çağrılması, Yeşiller Partisi milletvekili Cem Özdemir’in sözleri ve tek hayır oyunu veren Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Bettina Kudla da haberde yer aldı.
Sabah: Silah arkadaşımız sırtımızdan vurdu
Sabah, “Mehmetçik Almanya için meğer boşuna can vermiş” üst yazısı altında “Silah arkadaşımız sırtımızdan vurdu” manşetiyle çıktı.
Spotta “Böylece Birinci Dünya Savaşı’yla başlayan kader ortaklığı tarihe karıştı” ifadesi yer aldı.
Erdoğan’ın sözleri “Almanya ile ilişkimiz ciddi manada etkilenir” başlığıyla verildi.
Cem Özdemir’le ilgili 24. Sayfadaki haber de ilk sayfadan “Cem Özdemir milletine kin kustu”, “11 Türk vekil ihanet tasarısına ortak oldu” başlıklarıyla duyuruldu.
Özdemir, tasarı oylamasında Soykırım’ın 100. Yılı simgesi olan Unutma Beni Çiçeği rozeti takmıştı. Özdemir’in fotoğrafında “Ermeni rozeti ile çıktı” notu yer aldı.
Cumhuriyet: 1915 Yalnızlığı
Cumhuriyet’in manşet üstünde “AKP ve Erdoğan bir diplomasi savaşını daha kaybetti” ifadesine yer verdi.
Haberde oylama ve tasarı ile ilgili yorumsuz bilgiler verilirken, Merkel, Yıldırım, CHP ve MHP’nin yorumları da ilk sayfada yer aldı.
Sözcü: Schämen Sie sich! (Utanın)
Sözcü “Hitler’in torunları Türkiye’yi soykırım yapmakla suçladı” cümlesinin altında Almanca “Utanın” manşetiyle çıktı.
Merkel’in Hitler fotoğrafına fotomontajla yerleştirildiği fotoğraf “Dön de aynaya bak” başlığıyla verildi.
“Bu nasıl Türk” başlığı altında “Ermeni rozeti” vurgusuyla Cem Özdemir’ün fotoğrafı yer aldı.
Posta: Bir tanesin
Tasarıya tek hayır oyu veren vekil Bettina Kudla’ya ithafen “Bir tanesin” manşetiyle çıktı.
Cem Özdemir’e “Ermenilerin rozetiyle kürsüde” başlığıyla ilk sayfadan yer veren Posta, eozetin “Unutma beni çiçeği” rozeti olduğunu belirtti.
Milliyet: Utanç verici karar
Milliyet, sür manşetten gördüğü haberde Dış İşleri Bakanlığı’nın açıklamasına yer verildi.
Merkel’in sözleri “Türkiye’yle bağımız güçlü” başlıklı, Erdoğan’ın sözleri ise “İlişkileri ciddi etkiler” başlıklı haberlerle verildi.
Haber Türk: 2016 Dostkırımı
“135 yıllık dost Almanya, Türkiye ile köklü bağları ve ahde vefayı tanımadı, ‘Soykırım’ dedi” cümlesi altında Türkiye ve Almanya bayraklarının yansıtıldığı “2016 Dostkırımı” manşetiyle çıktı.
Haberde “11 Türk vardı, tel ret Alman’dan”, “Karar, ilişkileri ciddi etkileyecek”, “En büyük partnerden darbe” ara başlıkları var.
Yeni Şafak: Türkiye bunu unutmaz
Yeni Şafak, manşette “Yüz karası” notuyla Cem Özdemir’in fotoğrafına yer verdi.
Erdoğan’ın sözleri “İlişkiler ciddi manada etkilenecek” başlığıyla manşette yer aldı.
Karar: Berlin tarih sınavını geçemedi
Karar, haberi ilk sayfada “Oylama sırasında Ermenistan, Yunanistan ve YPG bayrakları da Meclis önünde bir araya geldi” notlu fotoğrafla gördü.
Haberde “Almanya tarihi hata yaptı” ifadesi yer aldı.
Birgün: Soykırım Onaylandı, AKP: Yok hükmünde
Birgün ilk sayfada oylamadaki konuşmalar, Erdoğan’ın ve hükümetin yorumuyla habere yer verdi.
“Erivan kararı olumlu karşıladı”, Büyükelçi geri çağırıldı”, tasarıya dair “Metin güçlü ve dengeli” başlıklı haberler de ilk sayfadan duyuruldu.
Meydan: Vizeden krize
Haberin spotunda “Haziran sonunda vizesiz Avrupa’yı konuşurken Almanya ile ciddi bir krizin eşiğine geldik. Alman Federal Meclisi, 1915 olaylarına soykırım diyen tasarıyı dün kabul etti. Ankara’nın ilk tepkisi Büyükelçi’yi geri çekmek oldu” cümleleri yer aldı.
Star: Her şey PKK için
Star, ilk sayfasını tamamen bu habere ayırdı. Merkel’in Hitler’i anımsatır şeklinde dizayn edilmiş fotoğrafı tam sayfa çıktı.
Cem Özdemir “Ermeni ve PKK aşığı, sözde Türk”, Bettina Kudla “Tarihi yalana karşı tek başına” başlıklı fotoğraflarla manşete taşındı.
Zaman: Hitler’in torunlarından soykırım kararı
Recep Tayyip Erdoğan, Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş ve Devlet Bahçeli’nin yorumlarına yer verildi.
Bettina Kudla’nın ret oyu verdiği “tek ret oyu veren Alman vekil” notuyla duyuruldu.
Özgür Düşünce: Almanya’dan soykırım şoku
Manşetten gördüğü haberde “Alman Meclisi önünde toplanan Türkler karara tepki gösterdi” notlu fotoğraf yer aldı.
Özgür Gündem: 101 yıl da geçse soykırım
Sürmanşetten haberi göre Özgür Gündem “Almanya Fedaral Meclisi Ermeni Soykırımı’nı, Almanya’nın suçuna vurgu yaparak kabul etti” diyerek duyurdu.
Yazarları Pakrat Estukyan’ın sözleri “Soykırım Kürdistan’da sürüyor” ara başlığıyla yer aldı.
Vatan: Bir tek Bettina
“11 Türk kökenli 631 vekil evet dedi” notuyla manşetten verilen haberde hayır oyu veren Bettina Kudla’nın fotoğrafı kullanıldı.
“Tarihi hata” şeklindeki sürmanşette Erdoğan’oın fotoğrafı ve yorumuna yer verildi.
Taraf: Almanya’yla soykırım krizi
Haberde Erdoğan ve Merkel’in yorumlarına yer verildi.
Evrensel: Almanya da Ermeni Soykırımı’nı tanıdı
İlk sayfada manşet yanındaki haberde “Avrupa’da soykırımı tanıyan ülke sayısı 16’ya çıktı denildi. Ancak kararda Almanya’nın sorumluluğu geçiştirildi” denildi.
Akşam: Dummkopf (aptal)
Almanca “Aptal” anlamına gelen manşetle çıkan Akşam, spotta “Dünyayı soykırım tanımıyla tanıştıran Almanlar Türk tarihine dil uzatan aptalca bir yasaya evet dedi” ifadesine yer verdi.
Haberde “10 Türk’ten destek”, “HDP’liler kutladı” ara başlıkları yer aldı.
Cem Özdemir’in fotoğrafı da manşette “CHP’den plaket alan Özdemir başı çekti” başlığıyla verildi.
Takvim: Alman malı
Cem Özdemir’in fotoğrafının yer verildiği manşetteki haberin spotunda “Dost görünen Almanya ‘Brütüs’ çıktı. Meclis’teki Türk vekil Özdemir ‘Ermeni tasarısı’ hazırladı. Nazi torunları da 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıdı. Ankara net tavır aldı: ilişkilerimiz bozulacak” cümleleri yer aldı.
Diriliş Postası: Soykırım sektöründe Alman klasiği
Spotta “2. Dünya savaşından sonra Yahudiler tarafından kurulan soykırım sektöründe faaliyet göstererek geçinmeye çalışan Ermeni Diasporası ‘soykırım ürünü’ için soykırımın anavatanı Almanya Parlamentosu’ndan marka tescili aldı” denildi.
Erem Şentürk imzalı başyazıda “Ders kitaplarına ‘Avrupa barbarlığı’ başlığını koymanın vakti gelmiş olabilir” ifadesi yer aldı.
Milli Gazete: Nerede bu devlet!
Haberi, “Almanya’da ‘Soykırım’a katıldı”, “ 4 milyon vatandaşımızın yaşadığı dost bilinen Almanya, iftira kuşatmasının 25. Halkası oldu” cümleleriyle manşetten gördü.
Yeniçağ: Büyük küstahlık
Sürmanşetten gördükleri haberde Bettina Kudla’nın fotoğrafı yer aldı. “Ermeniler, Yunanlılar, bölücüleri Süryaniler Bayram Ediyor”, “HDP de sevinenlerden” başlıkları kullanıldı.
Güneş: Açın kapıları
Haberde “Türkiye’nin beklentisi” notuyla Ekim ayında Avrupa’ya gitmek için otogarlara yürüyen mültecilerin fotoğrafları kullanıldı.
Milat: Hitler’in çocukları
Hitler ve oylamanın ardından Almanya parlamentosundan çekilen fotoğrafla manşette yer alan haberde “Mülteci krizi Avrupa’nın kimyasını bozdu. İnsanları fırınlarda yakıp sabun yapan Almanya bile Türkiye’ye ‘Ermeni soykırımı yaptınız’ dedi. Komedi: Hitler’in Almanya’sı Türkiye’yi suçluyor” cümleleri yer aldı.
Ortadoğu: Almanya arkadan vurdu
Manşetteki haberde “AKP’nin varlığını ganimet sayan Alman Federal Meclisi, kendi kirli tarihine bakmadan, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iftiralarını kabul etti” spotu yer aldı.
Vahdet: Eller Ermeni yalanına kalktı
Spotta Türkiye’nin Berlin Büyükelçisini geri çağırdığı belirtildi.
Yeni Asya: Tepkilere rağmen
Manşet yanındaki haberde “Sembolik anlam taşıyan karar tasarısı, bir ret ve bir çekimser oyla kabul edildi” denildi.
Yeni Akit: Nazi ürür, kervan yürür
“Hitler’in torunları sözde Ermeni tasarısını kabul etti” denilen haberde karara verilen tepkilere yer verildi.
Yurt: Almanya ‘acı vatan’ oldu
Sürmanşetteki haberde Merkel ve Erdoğan’ın Yıldız Sarayı’ndaki görüşmeden gotoğrafı “Bir zamanlar maziye bak” notuyla paylaşıldı. (BK)