Sultan, yedi düveli tutsak edip de bir çıbana tutsak düşen, Yavuz Sultan Selim'in karısı, Kanuni'nin de annesi. Spil göğe uzanan başıyla Hafsa Sultan'a barınak olmuş. Doğa baharda renk değiştirirken, kendi yaşamımda bir bayram kültürü olmuş. Mesir Bayramı, Sultan Camii, Hafsa Anayla tümleşmiş. Manisalıların gönüllerinde hep o var, sokaktaki seslerde de.
Yavuz'un karısı, Kanuni'nin annesi
Hafsa Sultan, 1514'de on sekiz yaşında Saruhan Sancağı'na vali olan oğlu Süleyman'la Manisa'ya gelir. Ana ile oğul 1520'de hüzünle sevinci bir arada yaşarlar. Hafsa Sultan, Yavuz'un ölümüyle sarsılırken, oğlu imparatorluğun başına geçer.
İstanbul'dan Viyana'ya dek tarih yazan Kanuni, annesinin isteğiyle Mimar Acem Ali'yi, Manisa'ya gönderir. Mimar Acem nice yapıtlar kazandırır Manisa'ya:
Sultan Camii, medrese, Sübyan Mektebi, imarethaneden oluşan külliye 1522'de tamamlanır. Ardından bir darüşşifa ve bir çift hamam yapılır. Bugün kurnalardan akan su, Hafsa Sultan'ın sesine özlem, sıcacık akıp gidiyor. Hamamın batısında yer alan Darüşşifa'nın kitabesindeki dizeler günün ışığını yansıtıyor.
"Bu dari madeni Sultan Süleyman Bina etti ki sayi menfeattir. Bu hayrin baisi fahrul kuzatol Sual olunca itmamı binası Dedi tarihini makamını ifayettir."
Mesir Macunu
Günün birinde Hafsa Sultan hastalanır, Merkez Efendi, Dumanlı Dağ'ın binbir çiçeğinden, otundan oluşturduğu Mesir Macunu'nu, Sultan'a yedirir. Kısa bir süre sonra Sultan yeniden doğmuş gibidir. Hafsa Sultan kendini iyileştiren macunun halka dağıtılmasını ister.
O gün bugün Manisa'da doğa bahara uyanırken, Sultan Camii'nin minaresinden Mesir, (Sultan Nevruz Günü) halka saçılır... Mesir Şenlikleri, Anadolu'nun geçmiş kültürleriyle de buluşmuş bir etkinliktir. Halkın onu benimseyişi biraz da bundandır. O gün köylüsü kasabalısı Manisa'ya toplanır. Hatta çevre kasaba ve köylerdeki birçok genç, bütün yıl boyunca o gün Manisa'da sevgilisiyle buluşmanın düşünü kurar. Onlar için Mesir Şenlikleri, yılda bir kez yaşanan bir özgürlüktür.
Hafsa Sultan'ın, Sultan Camii'nin batısında bir büstü vardır. Her geçişimde, gözlerimi alamam ondan; güzeller güzeli bir kadındır. Padişah karısı olmuş bir kadın diye düşünürüm. Prof.Nihat Yörükoğlu'nun "Hafsa Sultan'ın Yıkık Türbesi" adlı bir yazısını okumuştum; o günden beri gönlümde bir yerler hep kanamakta. (BA/YS)
* Manisalı Kadınlar kitabı, Bedriye Aksakal'ın Manisa üzerine derlediği beşinci kitabıdır. Yazar bu kitapta, mitolojiden başlayarak Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar Manisa'da yaşamış kadınları konu almıştır.
Yazarın diğer kitapları :
* Yeşilin atası Manisa Tarzanı
* Sazı ve sözüyle Manisa
* Anılarda Manisa
* Manisa ve Ege Bölgesi
Kitap isteme adresi :
Göktaşlı Mahallesi Uygur Sokak No: 17 Kat:1 MANİSA