Manisa'nın Salihli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüs ile midibüs ve kamyonetin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında üç sürücü ve 18 tarım işçisi yaralandı.
Bahar aylarında artmakla birlikte genel olarak farklı illerden mevsimlik tarım işçileri kapasite üstü, eski, muayenesi yapılmamış araçlarda yollara çıkıyor. Bunun sonucunda da her yıl onlarca tarım işçisi yollarda hayatını kaybediyor.
2015'te 506 kişi yollarda öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2016 yılı raporuna göre iş cinayetlerinin nedenleri arasında ilk sıra trafik ve servis kazaları. 2016 yılında ölen 1730 işçiden 506’sı trafik/servis kazasında hayatını kaybetti.
Son olarak 6 Temmuz 2015’te Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde kasasında tarım işçisi taşıyan kamyonet, süt tankeri ile çarpışmış, 15 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmişti. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 29 Eylül 2016'da görülen davada tanker sürücüsü Ercan İşeli'nin, asli tam kusurlu olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dava yargıtayda.
"Tüm sorumlular yargılanmalı"
Manisa Baro Başkanı Ali Arslan, olaya bir trafik kazası olarak bakıldığını ancak bunun bir iş cinayeti olduğunu belirterek tüm sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.
“Gölmarmara’daki olayda, şoförün İstanbul’dan tankere binip hiç dinlenmemesi, uykusuz olması gibi etkenler var. Bu sebeple ‘bilinçli taksir’le cezalandırıldı. İş cinayetlerinin medyana gelmesinde birçok etken oluyor. Soma’da nasıl şirket müdürü, iş güvenliği uzmanının ayrı ayrı sorumlulukları varsa, trafikte meydana gelen bu kazalarda da tüm sorumlular ortaya çıkarılmalı. Suçu sadece şoföre vermek hakkaniyetli değil.”
Yalvaç'ta kamu davası bile açılmadı
Yine 31 Ekim 2014’te Konya'nın Akşehir İlçesi'nden elma bahçesinde çalışan işçileri Isparta'nın Gelendost İlçesi'ne götüren midibüs Yalvaç İlçesi'nde devrilmiş. Sürücü ve 16 mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmişti. Olayda tek suçlu ölen şoför olduğu gerekçesiyle kamu davası bile açılmamıştı.
Araştırma komisyonu kuruldu
Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması için geçen yıl Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Komisyon, 31 Mart 2015’te toplantılarını tamamlayıp bir rapor sunmuştu. Bu raporda işçilerin ulaşım sorunları detaylıca tespit edilmiş ve çözüm önerileri de sunulmuştu.
Rapora göre mevsimlik tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı ulaşımı için göç alan ve veren yerler arasında ulaşım ile ilgili koordinasyonun sağlanması, hukuki düzenlemelerin yeterli hale getirilmesi, trafik denetimlerinin artırılması, araç ve trafik güvenliğinin gerektirdiği tüm denetimlerinin titizlikle yerine getirilmesinin gerekli olduğu belirtiliyor.
Yönetmelik ne diyor?
Aslında yasada da mevsimlik tarım işçilerinin ulaşımıyla ilgili hüküm oldukça açık.
Mart 2010'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çıkardığı "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Genelgesi"nin 3. maddesinin ulaşımla ilgili açık hükmü şöyle:
"İşçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi maksadıyla; göç alan ve veren yerler arasında ulaşım ile ilgili koordinasyon sağlanacak, trafik denetimleri artırılacak, araç ve trafik güvenliğinin gerektirdiği kontroller hassasiyetle ve sıklıkla yapılacak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekli bütün tedbirler alınacaktır." (NV)
Fotoğraf: Emre Saçlı - Manisa/AA