Eşitlik ve özgürlük için senelerini hapiste geçiren Nelson Mandela’nın özgürlüğü, Güney Afrika’nın hatta tüm ezilen halkların özgürlüğüyle eş anlamlıydı.
Mandela’yı hapishane yıllarında desteklemek cesaret istiyordu. Onun önderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi uluslararası terörist listesindeyken, Mandela hakkında çeşitli görüşler vardı. Serbest bırakılmadan iki sene önce, 1988’de, 70. doğum günü için Bryan Adams'tan Tracy Chapman'a birçok sanatçının katılımıyla düzenlenen konser, politik içeriği nedeniyle televizyonlarda sansürlenmişti.
Güney Afrika’da Apartheid rejiminden demokrasiye geçişle birlikte Mandela muhalefet liderliğinden devlet başkanlığına geçti ve Mandela hakkındaki çelişkili görüşler yerini hayranlığına bıraktı.
Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma, Mandela'nın doğduğu köy olan Qunu'da 15 Aralık'ta toprağa verileceğini ve Mandela için Johannesburg kentinde, 2010 Dünya Kupası Final maçının oynandığı Soccer City Stadyumu'nda tören düzenleneceğini açıkladı.
Sporcular Mandela'yı anıyor
Mandela, bugün 95 yaşında aramızdan ayrıldı.
İngiltere ve Avusturalya’da spor müsabakaları Mandela’nın anısına bir dakikalık sessizlikle başlıyor ve tüm sporcular siyah bilek bantları takıyor.
FİFA Başkanı Sepp Blater da Mandela’nın 2010 Güney Afrika Dünya Kupası’ndaki etkisini hatırlattı ve uluslararası maçların bir dakika saygı duruşuyla başlayacağını ve FİA üyesi 209 üye derneğin bayraklarının yarıya indirileceğini açıkladı.
Güney Afrikalı spor takımlarından, Futbol Federasyonuna, Brezilyalı futbolcu Pele’den atlet Usain Bolt’a birçok ünlü sporcu twitter hesaplarından Mandela’yı andı.
Güney Afrika Rugby Birliği Başkanı Oregan Hoskins “Onun ismi, insanlık dünyada varolduğu sürece kendini özgürlüğe ve insanlığa adamış en büyük isimlerin arasında yer alacak. Madiba gerçek bir ilham kaynağı. Mandela, Güney Afrika için ne kadar önemliyse, rugby için de o kadar önemli” diye konuştu.
Mandela spor, müzik, şiir, film hatta kurgu alanında birçok işe ve kişiye ilham verdi.
Mandela ve De Klerk, 1997
1997’de yayınlanan Mandela and de Klerk adlı televizyon filminde Mandela’yı Akademi ödüllü Sidney Poitier canlandırdı. Film, 27 sene hapis yatan Mandela’nın cezaevindeki son yedi gününü ve Apartheid tejiminin son devlet başkanı F.W. De Klerk’i ele alıyor.
Yenilmez, 2009
Oscar ödüllü Morgan Freeman, 2009’da Clint Eastwood’un yönettiği Invictus (Yenilmez) filminde Mandela’yı oynadı. Mandela’yı anlatan en popüler filmlerden biri olan Invictus, Mandela’nın hapishane yaşamını değil, başkanlığı dönemini ve 1995 Dünya Kupasını kazanmayı hedefleyen Springbok rugby takımını anlaytıyordu.
Mandela, 1982
Danny Glover, 1982’de “Mandela” isimli televizyon filminde onu canlandırdı. Film, Mandela’nın Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı olmasını işliyor.
Long Walk to Freedom, 2014
Önümüzdeki günlerde vizyona girecek “Mandela: Özgürlüğe Uzun Yürüyüş” filminde Mandela’yı Idris Elba canlandırıyor. Film, Mandela’nın çocukluğundan bugüne mücadelesini ele alıyor.
Özgürlüğün Rengi, 2007
Denniz Haysbert, 2007’de Bille August’un yönettiği Goodbye Bafana’da (Özgürlüğün Rengi) Mandela’yı canlandırdı. Film, Mandela’nın hapishane yıllarını ve beyaz bir Güney Afrikalı ırkçı mahkumla ilişkisini ele alıyordu.
Endgame, 2009
2009’da vizyona giren Pete Traviz’in yönettiği Endgame filminde Mandela’yı Clarke Peters canlandırıyordu. Film, Mandela’nın serbest kalması için yapılan pazarlıkları işliyor.
Winnie, 2011
2011’de vizyona giren Winnie filminde, Terrence Howard Mandela’yı canlandırdı. Film, Nelson Mandela’nın siyasetçi eşi Winnie Madikizela–Mandela’nın çocukluğundan evliliğine hayatını ele alıyor.
The Specials'tan "Free Mandela"
İngiltereli ska grubu The Specials'ın Mandela için 1984'te bestelediği şarkı, İngiltere Top 10 listesine girmişti. (ÇT)