Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kenti ve Pisidia Bölgesi'nin tarihi "Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos" sergisinde izleyiciyle buluşuyor. Yapı Kredi Kültür Sanat'ın Beyoğlu'nda bulunan binasının üç katına yayılan sergi, 28 Mayıs 2020'ye kadar açık kalacak.
Bugün (27 Kasım Çarşamba) ise saat 18.30'da Sagalassos Kazısı Başkanı Jeroen Poblome tarafından verilecek konferans Yapı Kredi Kültür Sanat Loca'da takip edilebilir.
Akdeniz'in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalassos, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.
*İmparator Marcus Aurelius heykelinin başı. Roma İmparatorluğu Dönemi, MS 2. yüzyıl (yak. MS 170-180), bereket tanrıçası Demeter heykelinin başı. Roma İmparatorluğu Dönemi, MS 2. yüzyıl (MS 125-150).
Burdur Arkeoloji Müzesi'nden getirilen 368 eserin yer aldığı sergi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belçika KU Leuven Üniversitesi'nin desteklediği Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi işbirliğiyle hazırlandı.
Serginin açılışında yaptığı konuşmada "Yapı Kredi 75. Yıl Buluşmaları kapsamında hazırladığımız Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos sergisi daha önce açtığımız Bizans, Lidya, Aphrodisias sergilerinden sonra, Anadolu uygarlıklarını İstanbul'da gözler önüne seren yeni bir halka" diyen Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen şunları söyledi:
"Eserlerin kurulumu ve korunması da çok önemli"
"Serginin kapsamı ve eser seçimi kadar, eserlerin kurulumu ve korunması da bizim için çok önemliydi. Tırnak büyüklüğünde mikrolitlerden, bir buçuk – iki ton arasında yazıtlara kadar mermer, cam, kemik, pişmiş toprak gibi farklı materyallerden eserler uzman nakliye ekibi ile restoratör ve arkeologların gözetiminde özel malzemelerle ambalajlandı ve taşındı. Kurulumu için de ayrıca özel düzenekler üretildi ve kuruldu. Eserler 'museum wax' gibi eser dostu malzemelerle ve her eserin formuna uygun üretilen özel aparatlarla sabitlendi."
Sagalassos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Jeroen Poblome, ise bu sergiyle sadece Sagalassos'un mimarisini ve tarihini göstermek istemediklerini o dönemde yaşayan insanların günlük hayatlarını da gözler önüne sermek istediklerini belirtti ve ekledi "Türk insanı Burdur'u çok iyi tanımıyor. İnşallah bu sergiyle bunu bir nebze değiştireceğiz. Çünkü bence Burdur'un potansiyeli hem arkeoloji hem de doğası anlamında çok yüksek."
Heykeller, kaplar, süs eşyaları...
*Saat yönünde görseller: Tyche heykeli başı ve gövdesi. Roma İmparatorluğu Dönemi, MS 2. yüzyıl. Geç Roma Dönemi, MS 5. yüzyıl. Kabartma bezemeli kapların üretiminde kullanılan kil kalıpların üzerine işlenen astarlı seramik damga. At sırtında savaşçı figürini. Erken Bizans Dönemi, MS 5.- 6. yüzyıl ve Poseidon büstü. Roma İmparatorluğu Dönemi, MS 2. yüzyıl.
Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos sergisinde, prehistorik çağlarda Anadolu'da yaşadığı kanıtlanan ve Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, Roma imparatorları Marcus Aurelius ve Hadrian'ın anıtsal boyuttaki heykellerine kadar çok sayıda ve farklı türde tarihi eser yer alıyor. Antik Sagalassos sakinlerinin gündelik ve sosyal yaşamlarını, inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinler, tanrı, tanrıça ve kahraman heykelleri, Büyük İskender heykelciği, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kapları başta olmak üzere Sagalassos ve Pisidia Bölgesi'nin farklı dönemlerine tarihlenen ve geçmişe ışık tutan eserler sergide görülebilir.
Sagalassos kazılarında ele geçen MS 3. yüzyıla tarihlenen Romalı bir erkek ve 11. yüzyıla tarihlenen Bizanslı bir kadının kafatası, uzmanlar tarafından yeniden yüzlendirme tekniğiyle orijinaline yakın görünümlerine kavuşturuldu.
Binanın ilk katı, 1990 yılında başlayan ve disiplinler arası bir araştırma projesi olan Sagalassos kazılarına, kazılarla birlikte Sagalassos ve ait olduğu Pisidia bölgesinin coğrafyası, jeolojisi, bitki örtüsü, inanç sistemi, tanrıları, insanları, hayvanları ve bitkileri olmak üzere çok katmanlı bir sunuma sahip.
İkinci katta ise tarihöncesi çağlar, Sagalassos'un kuruluşuna tanıklık eden Bronz Çağı, Hellenistik Çağ, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Selçuklu Dönemi eserleri kronolojik olarak sergileniyor. Ayrıca kazılarda açığa çıkarılan Yukarı Agora ve burada yapılan kazılarda bulunan imparator, tanrı ve kahraman heykellerinin örnekleri ziyaretçiye sunuluyor.
Üçüncü kat da antik ekonomi, yaşam kalitesi, beslenme alışkanlıkları ve mutfak eşyaları, insanların ölümle nasıl başa çıktıkları ve ölümün nitelikleri gibi tematik bölümlerden oluşuyor. (AÖ)