UNICEF Türkiye ile Mamak Belediyesi arasında imzalanan “Çocuk Dostu Şehir” protokolünün ardından yapılan “Mamak’ta Yapılan Hak Temelli Kent Analizlerinin ve Hizmet Haritalandırılması” araştırmasının sonuçları bir çalıştayda duyuruldu.
Mamak Çocuk Dostu Şehirler listesinde yer alan Türkiye’deki 10 ilçeden biri, Ankara’daki ise tek ilçe olma özelliği taşıyor.
Okul ortamı
Ankara’da gerçekleştirilen Mamak Çocuk Eylem Planı Çalıştayı’nda, 12 yaşındaki yedinci sınıf öğrencisi Hazal Öykü Hoca yaşadığı yerdeki sorunları şöyle özetledi.
“Bence okullardaki yetersizliklerin ve sorunların giderilmesi birinci öncelik.
“Çocuk parklarının azlığı ve çocukların sokakta oynamak zorunda olması da beni üzüyor.”
Çözüm için de “çocuk hakları ve çocuk dostu şehirler konusunda ilçesinde farkındalık yaratılması ve ailelerin bu konularda eğitilmesini” öneriyor Hazal.
Hazal Kasım 2014’ten bu yana Mamak Çocuk Meclisi Başkanlığı görevini yürütüyor.
Oyun, boş zaman, sağlık...
Araştırma için Mamak’taki toplam 892 çocuk, ergen, ebeveyn ve hizmet sağlayıcı ile yüzyüze anketler yapıldı.
Sorunlar beş ana başlıkta tespit edilirken yanıtlara göre, ev ortamı ve özel hayat konusunda olumlu sonuçlar çıktı.
Ancak oyun ve boş zaman, sağlık, katılım ve yurttaşlık başlıklarında ise “yetersiz not” vurgusu yapıldı.
Katılım yetersizliği
Anket çalışmasına katılan gönüllülerden 21 yaşındaki Dilek Ateşoğlu, Mamak’ın gelişmekte olan bir bölge olduğunu anlattı, insanların yeniliklere açık olduğunu belirtti.
Araştırma esnasında gözlemlediği temel sorunları ise şöyle sıraladı: Çocukların madde bağımlılığı riski, oyun alanlarının yetersizliği, karar mekanizmalarına katılımın yetersizliği ve aile içi sorunlar.
Çocuk ve kent politikaları
Çocuk dostu şehir, uygulamada çocukların haklarının politikalara, yasalara, programlara ve bütçelere yansıması anlamına geliyor.
“Çocuk Dostu Şehir”de çocuklar kent yönetiminin aktif katılımcıları haline geliyor. Fikirleri kent yönetimi tarafından dikkate alınıyor ve kent politikalarında karşılığını buluyor.
UNICEF Türkiye Ofisi Çocuk Dostu Şehirler projesi için çocuk dostu politikalar ve programlar geliştirilmesi ve çocuk dostu mekânlar oluşturulması konusunda belediyelere destek veriyor. (YY)
Çocuk dostu şehirlerle ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.