*Fotoğraf: Anadolu Ajansı
KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM), dün (18 Haziran) Ankara Mamak'taki Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Kapsül Fabrikası'nda yaşanan patlamayla ilgili yazılı açıklama yaptı.
KESK/ESM, patlamaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Yaralanan dört işçi arkadaşımızın ikisi yeni işe alınan tecrübesiz işçi olduğu ve patlamanın MKE Kapsül Fabrikası'nın AR-GE faaliyetlerini yürüttüğü atölyede meydana gelmiştir.
AR-GE Faaliyetleri kapsamında yapılan üretim veya tersine mühendislik için mühimmat sökümü sırasında patlamanın meydana geldiği ifade edilmektedir."
TIKLAYIN - Mamak'taki MKE Kapsül Fabrikası'nda patlama
"Patlama alanında ihtiyaçtan fazla malzeme olabilir"
MKE Kapsül Fabrikası gibi fabrikalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği prosedürlerine göre parlayıcı ve patlayıcı hammaddelerin her atölyede ne kadar bulundurulabileceğinin sınırlandırılmış olduğunu hatırlatan KESK/ESM, açıklamada şunları kaydetti:
"Patlayıcı ortamın olduğu bu gibi işletmelerde hazırlanan 'patlamadan korunma dokümanı' vb. dokümanlara tavizsiz uyulması gerekmektedir. Fakat patlamanın büyüklüğü ve yangının uzun süre devam etmesi göstermektedir ki patlamanın olduğu alanda ihtiyaçtan fazla malzeme bulundurulmuş olabilir ve Fosfor Atölyesi gibi yakında bulunan farklı atölyelerinde patlamadan etkilenmesi ile patlama ve yangının büyümüş geniş bir alana yayıldığı görülmektedir."
"Otomasyon yok, elle üretim yapılıyor"
Sendika, MKE Kapsül Fabrikası'na kurulduğu günden bugüne ciddi bir altyapı yatırımı yapılmadığını belirterek, "Dolayısıyla birçok atölyede insan eliyle ya da insan gözetiminde üretim yapılmaktadır. Bütün dünyada aynı işi yapan fabrikaların birçoğunda, neredeyse çalışanlar herhangi bir şekilde parlayıcı ve patlayıcı maddeye temas etmeyecek şekilde otomasyon ile üretim yapılmaktadır" dedi.
TIKLAYIN - KESK/ESM'den Boğan: Neredeyse hiçbir birimde otomasyon yok
MKE'nin özelleştirilmesinin ardından artan iş kazalarına dikkat çeken KESK/ESM, açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Bunların bir kısmında herhangi bir yaralanma ve can kaybı olmadığı için basına yansımamıştır.
Fakat özelleştirme sonucunda giderek artan iş yükü, işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin liyakatsiz firmalara yaptırılması, yine yeni işe alınan liyakatsiz ve tecrübesiz personelin yeterli eğitim ve mesleki donanıma sahip olmadan tehlikeli üretim süreçlerine dâhil edilmesinin sonucunda bu kazalar yaşanmaktadır.
Tamamen siyasi referanslarla iş sahibi olan tecrübesiz personelin tehlikeyi tam anlayamadığı ve birçok iş güvenliği önlemlerini önemsemediği gelen bilgiler arasındadır.
Bu durum işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehlikeye düşürmenin yanında çalışma barışını da bozan bir hal almış durumdadır."
"18 tecrübeli işçi toplu şekilde emekli oldu"
KESK/ESM, Kapsül Fabrikası'nda çalışanlardan edindikleri şu bilgileri aktardı:
"Son birkaç ayda yaklaşık 18 tecrübeli işçinin maaşlarda yapılan düzenlemeler dolayısı ile ücretlerinden memnun olmadıkları için ve torpille işe giren yeni personellin hiçbir uyarıyı dikkate almamasından kaynaklı bu kazaların yaşanacağını öngörerek toplu şekilde karar alarak emekli olmuşlardır.
Kısacası, özelleştirme sürecinde ortaya atılan MKE'ye yatırım yapılacağı, ücretlerin daha iyi hale getirileceği, çalışma koşullarının iyileştirileceği gibi söylemlerin sadece kamuoyunu ikna etmek için yapılan algı operasyonundan başka bir şey olmadığı gün gibi ortadadır."
(VC)