Torunoğlu, Ankara'nın çöpünün, yaklaşık 23 yıldır hiç bir teknik usule uygun olmayan Mamak çöplüğüne döküldüğünü hatırlatarak, "Burası kontrolsüz bir saha. İstanbul'daki çöplük faciasının olduğu Ümraniye'ye benziyor. Hiç bir teknik önlemin olmadığı bir alan. Yaklaşık günde 3 bin ton çöp buraya dökülüyor. Ankara'nın 8 ilçe belediyesinin çöpü" dedi.
"Mamak çöplüğü halkın sağlığını tehdit ediyor"
Torunoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
* Mamak çöplüğü halk sağlığı açısından tehlikeli. Özellikle yaz aylarında çöplükteki metan gazı çıkışı yükseldiği için çöpün içinde yer alan organik maddeler (yemek atıkları vb. malzemelerin) bozuluyor ve metan gazı üretimi artıyor. Bu artış yanmaya ve patlamaya neden olabilir.
* Çöp ayıklayan ve o bölgede çalışan insanlar ile kuşlar ve hayvanlar kanalıyla çöplükteki mikrobik malzeme taşınıyor, birçok hastalık oluşuyor.
* Çöplerin sızıntı suları yer altı sularına karışıyor. Çöp sularının zehirlilik etkisi çok fazla ve bu nedenle içme sularına karışması büyük bir tehlike yaratabilir. Çöp suları ayrıca küçük bahçeciliği ve tarımı da olumsuz etkiliyor.
"Çadırtepe Sahası'nı, belediye sürüncemede bırakıyor"
* Sincan Çadırtepe Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nın aydınlatma, yol problemi, tıbbi atıklarla ilgili.teknik eksikliklerinin giderilerek bir an önce faaliyete geçirilmesi gerekir.
* 1994 yılında Murat Karayalçın'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde projelendirilen ve yapım çalışmalarına başlanan bu sahanın ihaleleri "uygun firma bulunamadığı" gerekçesiyle sürekli erteleniyor ve inşaat beş yıldır tamamlanamıyor.
* Çadırtepe Düzenli Katı Atık Depolama Sahası, Melih Gökçek belediyesi döneminde eksikliklerine rağmen açıldı ancak kullanılamadı. Defalarca Mamak çöplüğünün kapatılacağı ve bu yeni alanın artık kullanıma açılacağı söylendi ama yapılmadı.
* Nedeni şu: Bu yeni depo sahasının devreye alınabilmesi için aktarma istasyonlarına ihtiyaç var. Sincan Çadırtepe Depolama Sahası Ankara'ya 40 kilometre uzakta bir alan. Çöp kamyonlarının 40 kilometreyi gidip gelmesi mümkün olmadığı için 4 tane aktarma istasyonu yapılması gerekiyor. Yani öncelikle çöp kamyonları aktarma istasyonlarına gidecek, burada çöpleri boşaltacaklar. Daha sonra buradan daha büyük kapasiteli tırlarla bu çöpler Sincan Depolama Sahası'na taşınacak. Ancak bu aktarma istasyonlarıyla ilgili kamulaştırma ve proje çalışmaları yapılamadığı için bu sistem devreye alınamıyor. (BB)