*Fotoğraf: AA.
Mali Devlet Başkanı İbrahim Boubacar Keïta Salı günü askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra istifa etti.
Televizyonda yaptığı konuşmada, hükümeti ve parlamentoyu da dağıttığını söyledi ve ekledi: "Beni iktidarda tutmak için kan dökülmesini istemiyorum."
Askeri kampa götürüldüler
Devlet Başkanı ile birlikte Başbakan Boubou Cissé, uluslararası kınamalar üzerine başkent Bamako yakınlarındaki bir askeri kampa götürüldü.
Askeri bir sözcü, "genel seçimlere yol açan sivil siyasi geçiş" çağrısında bulundu.
BBC News haberine göre Keïta, 2018'deki seçimlerde ikinci bir dönem kazandı, ancak yolsuzluk, ekonominin kötü yönetimi ve yasama seçimleri konusunda kendisine yönelik tepkiler attı. Son aylarda ülkede çok sayıda büyük protesto yaşandı.
Askerler arasında maaş ve cihatçılarla devam eden bir çatışma konusunda da öfke dalgası oluştu.
Hangi sözlerle istifa etti?
Televizyon ekranında maskesiyle görülen Keïta, eyalet televizyonunda kısa bir konuşma yaptı:
"Bugün silahlı kuvvetlerimizin bazı unsurları bunun kendi müdahalesiyle sona ermesini istiyorsa, gerçekten bir seçeneğim var mı?
"Kimseye karşı nefret beslemiyorum, ülkeme olan sevgim buna izin vermiyor. Tanrı bizi korusun."
Askerler ne dedi?
Halkın Kurtuluşu Ulusal Komitesi adına Çarşamba günü erken saatlerde televizyonda bir açıklama okundu.
Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Col-Major Ismaël Wagué şunları söyledi:
"Sivil toplum ve siyasi toplumsal hareketler, bir yol haritası aracılığıyla demokrasinin uygulanması için genel seçimlere götüren sivil bir siyasi geçiş için en iyi koşulları bir araya getirmek üzere bize katılmaya davet ediyoruz, yeni bir Mali'nin temelleri atılacak.
"Bugün itibariyle, tüm hava ve kara sınırları bir sonraki duyuruya kadar kapalı. Bir sonraki duyuruya kadar 09: 00-17: 00 arasında bir sokağa çıkma yasağı var."
Yanında askerler eşliğinde konuşan Col Wagué, "Ülkemiz, çoğunlukla sorumlu kişilerin suçu nedeniyle kaosa, anarşi ve güvensizliğe sürükleniyor" dedi.
Askeri isyan hakkında bilinenler
İsyanı kimin başlattığı, kaç askerin yer aldığı veya şimdi kimin görevi üstleneceği belirsizliğini koruyor.
Haberlere yansıyanlara göre isyan askerleri, daha sonra başkan ve başbakanın götürüldüğü Kati kampının kontrolünü ele geçirdiğinde başladı.
BBC Afrika muhabiri Abdoul Ba, Bamako'da, Kati kampının başkan yardımcısı Col Malick Diaw ve başka bir komutan Gen Sadio Camara tarafından yönetildiğini söylüyor.
İsyancılar, Bamako'dan yaklaşık 15 km (dokuz mil) uzaklıktaki kampı ele geçirdikten sonra, Devlet Başkanı Keïta'nın istifasını talep etmek için toplanan kalabalıklar tarafından alkışlandıkları başkente yürüdüler.
Salı öğleden sonra evine baskın yaptılar ve ikisi de orada olan cumhurbaşkanı ve başbakanını tutukladılar.
Afrika'da darbeler artıyor mu?
Gözaltına alınan diğer yetkililer arasında cumhurbaşkanının oğlu, Ulusal Meclis Başkanı, dışişleri ve maliye bakanları olduğu bildirildi.
Kati kampı, üst düzey komutanların cihatçıları ve Tuareg isyancılarının kuzey Mali'nin kontrolünü ele geçirmesini engelleyememesine kızan orta rütbeli askerler tarafından da 2012'de bir isyanın odak noktasıydı.
Türkiye'nin tepkisi ne oldu?
Dışişleri Bakanlığı, Mali'de dün silahlı kuvvetler içerisindeki bir grup tarafından yapılan darbe sonucu, Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın, parlamento ve hükümeti feshederek istifa etmeye zorlanmasının "derin endişe ve üzüntüyle" karşıladığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dost ve kardeş Mali'de iç barış, güven ve istikrar ortamının süratle yeniden tesis edilmesi, Cumhurbaşkanı Keita ve tutuklu bulunan diğer üst düzey yetkililerin derhal serbest bırakılmaları ve ülkede anayasal düzene bir an önce dönülmesi yönündeki güçlü beklenti vurgulandı.
Açıklamada, "Mali'de dün silahlı kuvvetler içerisindeki bir grup tarafından yapılan darbe sonucu Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın, parlamento ve hükümeti feshederek istifa etmeye zorlanmasını derin endişe ve üzüntüyle karşılıyoruz" denildi.
(PT)