Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian tarafından doğrulanan bilgiye göre Fransa kuvvetleri bugün Mali'de kara operasyonuna başladı. Türkiye Dış İşleri Bakanlığı ise bugün yaptığı açıklamada Türkiye vatandaşlarının Mali'ye gitmemesini, Mali'de bulunanların ise ülkeyi terk etmesini istedi.
Birlikler, başkent Bamako'nun kuzeyinde yer alan Diabali'ye ilerlediler. Kentin kontrolü Pazartesi günü radikal İslamcı güçler tarafından ele geçirilmişti. El-Cezire muhabirinin haberine göre Diabali'nin iki kilometre yakınlarında Fransız kuvvetleri ve militan gruplar arasında şimdiden çatışmalar yaşanıyor.
New York Times ve Guardian'ın haberlerine göre Cezayir'in güneyinde beş Japonya vatandaşı ve bir Fransalı radikal İslamcı güçler tarafından kaçırıldı. Fransa, militanları sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçladı. Fransız Genelkurmay Başkanı Edouard Guillaud konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Halkın güvenliğini riske atmayı reddediyoruz. Şüphemiz olduğu takdirde ateş açmayacağız" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, yaptığı açıklamada "Eğer şimdi müdahale etmeyi tercih etmeseydik, bundan sonra 'ne zaman' sorusu söz konusu olmayacaktı. Çok geç kalmış olacaktık. Mali tamamen işgal altına girmiş olacaktı. Teröristler, yalnızca ülkeyi istedikleri rejime yöneltmek için değil, aynı zamanda bütün batı Afrika'yı baskı altına almak için gerekli gücü kazanmış olacaktı" diyerek Fransa'nın Mali'ye müdahalesini savundu.
Kara operasyonun başlamasından önce Mali'deki Fransız birliklerinin sayısı 800'den 2 bin 500'e çıkarıldı. İngiltere ve Almanya gönderdikleri nakliye uçaklarıyla, ABD ise uydudan aldıkları bilgileri Fransa'yla paylaşarak müdaheleye destek verdi.
BBC'ye konuşan Azawad Ulusal Kurtuluş Hareketi (MNLA) yetkilisi Moussa Ag Assarid, Tuareglerin daha önceki müttefikleri olan İslamcı militanlara karşı savaşmaya hazır olduklarını belirtti. Assarid, Tuareglerin Fransa ile işbirliği yapması gibi bir ihtimalin sözünü etmese de, grubun El-Kaide'ye ve terörizme karşı olduğunun altını çizdi.
Mali'deki El Kaide bağlantılı radikal İslamcı güçlerin Fransa'nın müdahalesi üzerine Fransa'nın "Mali'ye müdahale etmenin bedelini ödeyeceği" ve "cehennemin kapılarını açtığı" gibi tehditlerin ardından Fransa'da güvenlik önlemleri arttırıldı. Havayolları ve tren istasyonları gibi ulaşım noktaları ve kalabalık meydan ve sokaklarda sıkı önlemler alındı. Öte yandan radikal İslamcı güçlerin tehditleri Fransa halkının müdahaleye bakışını değiştirmemiş gibi görünüyor. Yapılan anketlere göre halkın yüzde 66'sı müdahalenin gerekli olduğu görüşünde. (ECA/HK)