* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Mali'de 132 sivilin öldürüldüğü saldırıların ardından Cumhurbaşkanlığı ülkede bugünden (21 Haziran) itibaren 3 günlük yas ilan etti.
The New York Times'ın (NYT) aktardığına göre, konuyla ilgili açıklama yapan Mali hükümeti, cihatçı saldırganların haftasonu (18-19 Haziran) Bankass ilçesinde pek çok köye saldırı düzenlediğini açıkladı.
Hükümet, açıklamasında "Bankass ilçesine bağlı Dianweli, Diallassagou ve Deguessagou köylerine Mağrip El Kaidesi'ne (AQIM) bağlı Katiba Macina terör örgütü tarafından saldırı düzenlendiğini" duyurdu.
Gazete, "Bu saldırılar, İslamcı aşırılıkçı şiddetin Mali'nin kuzeyinden Bankass gibi daha merkezi bölgelere yayıldığını gösteriyor" dedi.
Öte yandan, Birleşmiş Milletler'in (BM) Mali misyonu da bir açıklama yayınlayarak pazar günü patlayıcı bir maddenin infilak etmesi sonucu bir BM barış gücü görevlisinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
2022 yılının başından bu yana Mali'nin kuzeyi ve iç bölgelerinde gerçekleştirilen saldırılarda yüzlerce sivil öldürüldü. The NYT, söz konusu saldırıların "cihatçı isyancılara ve Mali Ordusuna atfedildiğini" yazdı.
BM'nin Mali'deki barış gücü misyonu 2013 yılında başladı. Bu bağlamda ülkede şu anda yaklaşık 12 bin asker ve 2 bin polis ve diğer görevli memur bulunuyor. BM yetkililerinin açıklamasına göre, 2013'ten bu yana 270'ten fazla Mali barış gücü misyonu çalışanı hayatını kaybetti.
Etiyopya'da 200'den fazla sivil öldürüldü
Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'da da 18 Haziran cumartesi günü Amhara etnik grubuna yönelik silahlı saldırı düzenlenmişti.
Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, ülkenin orta-güney bölgesinde yer alan Oromiya'da, çoğunluğu Amhara etnik grubuna mensup 200'den fazla sivil kimliği bilinmeyen kişilerce öldürüldü.
Saldırıdan kurtulan bölge sakini Abdulsaid Tahir, "230 ceset saydım ve korkarım ki sivillere yönelik gördüğümüz en ölümcül saldırı" dedi.
Oromo Kurtuluş Ordusu (OLA) örgütü saldırıyı kendilerinin düzenlediğine ilişkin iddiaları reddetti.
Etiyopya İnsan Hakları Komisyonu da hükümetin bu tür saldırılara karşı önlem alınması ve çözüm bulunması gerektiğini belirtti.
110 milyonu aşan nüfusuyla Etiyopya'da etnik gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Ülkedeki en büyük ikinci etnik grup olan Amharalara yönelik Oromiya bölgesinde sık sık saldırılar düzenleniyor. (SD)