Zirve Yayınevi'nde Almanya uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürülmesiyle ilgili Malatya davasının müdail avukatlarından Orhan Kemal Cengiz "Sanık ifadeleri zaten başından beri kamuoyunda varolan 'bu işin beş kişiyle sınırlı olmadığı' izlenimini pekiştirdi. Sanık ifadeleri ne kadar hazırlanmış olsa da ayrıntılara girince, sanık Emre Günaydın'ın Emniyet Müdürü'yle yakınlığı gibi, bilgileri elde etme imkanı oldu. Tabii bu bilgilere rağmen, 'mevcut tablonun ötesine geçip geçemeyeceğimiz' ayrı bir tartışma" dedi.
"Çeker'in ifadesi çok önemli"
Cengiz "Sanık Hamit Çeker'in ifadesi, bizi ileri aşamalarda da yönlendirecek önemli bir ifadeydi" dedi.
Hamit Çeker dün duruşmada "Emre Günaydın'ın polis şefleriyle ilişkisi olduğunu, korktukları için olayı polise bildiremediklerini, yayınevine belge toplamak için girdiklerini ancak Günaydın'un üç kişiyi öldürdüğünü" söylemişti.
Belgelerin dijital kopyaları avukatlara verilmiyor
Cengiz "Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bazı bilgi, belge ve fotoğrafların dijital kopyalarını vermeyi reddettiğini" söyledi, "Sanıkları sağlıklı bir biçimde sorgulayabilmemiz için dosyadaki belge ve bilgilere hakim olmamız lazım" dedi.
"Davanın 25 Şubat'a ertelenmesinin sanık avukatlar, müdahil avukatlar ve mahkemeyle ortak alınan bir karar olduğunu" anlatan Cengiz, "Duruşmanın sabah 09:00'dan akşam 19:00'a kadar sürdüğünü, tutuklu sanığın ifadesinin beş saatte alındığını ve çok yorucu olduğunu" belirtti.
"Günaydın'dan önce diğer sanıkların sorgulanması bizi başka ayrıntılara ulaştırıyor"
Cengiz bianet'in "Sorgulamaya tutuksuz sanıklardan başlanmasının makul bir sıralama olup olmadığı sorusunu", "Makul bir sıralama, en ağır şekilde suçlanan sanıktan önce diğerlerini dinlemek, başlıca sanığa daha çok soru sorma imkanı sağlacayak" diye yanıtladı.
Malatya davasının ikinci duruşması dün yapıldı, dava 25 Şubat'a ertelendi. Duruşmada tutuksuz yagılanan sanıklar Kürşat Kocadağ, Hamit Çeker ve Mehmet Gökçe sorgulandı. Davanın başlıca sanığı Emre Günaydın'a sıra gelmedi.
Sanıklardan Kocadağ "Günaydın'ın saldırgan bir tavrı vardı. Kimi zaman çok saldırganlaşır, kimi zaman da çok duygusal olurdu. Bana olaydan çok önce Malatya'da 49 kilise evin olduğunu, bunlara müdahale etmemiz gerektiğini, işin sonunda şehit olmak da olduğunu söyledi. Ben bu teklifi reddettim. Bu nedenle aramız bozulmuştu" dedi.
Mehmet Gökçe de "Bilgisayar malzemesi satan bir işyerinde çalıştığını, Günaydın müşterisi olduğu için tanıdığını" anlattı. Gökçe olaydan bir gün önce Günaydın'la görüştüğünü belirtti.
Günaydın'a ait kayıtlar delil olarak kullanılamıyor
Malatya Emniyet Müdürlüğü Emre Günaydın'ın hastane kayıtlarına ait 42 görüntü kasetini 24 saat içinde hakim onayına sunmadığı için, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi kasetlere el koyma işlemine onay vermemişti. Bu nedenle kayıtlar delil olarak kullanılamıyor. (NZ/TK)