Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde üç kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın 14'üncü duruşmasında müdahil avukatlar, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Ergun Poyraz'ın Malatya'da tanık olarak dinlenmesini istedi.
Mahkeme heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ilgili duruşma tutanağının istenmesine karar verdi.
Poyraz, Yayınevi katliamı sırasında Ali Osman Kahya'nın, Malatya Emniyet Müdürü olmasının tesadüf olmadığını, Necip Hablemitoğlu cinayetini soruşturan ismin de Kahya olduğunu belirterek, bu konuda bildiği başka şeylerin de olduğunu ileri sürmüştü.
3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşma 20 Şubat'a ertelendi.
"Poyraz tanık olarak dinlenmeli"
bianet'in davanın müdahil avukatlarından Hafize Çobanoğlu'ndan aldığı bilgiye göre mahkemeye dinlenmesini istedikleri tanık listesini sunan avukatlar Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Poyraz'ın Malatya'da tanık olarak dinlenmesini istediler.
Müdahil avukatlardan Murat Dinçer mahkeme "Ergenekon davasının Silivri'de görülen duruşmasının 19. celsesinde tutuklu Poyraz'ın ifadeleri nedeniyle tanık olarak dinlenmesinin doğru olacağını" söyledi.
Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin, Ergenekon davası CD'sinin getirilerek dosyaya eklendiğini hatırlattı.
Mahkeme salonuna kamera yerleştirildi
Duruşmada tutuklu sanıklardan Emre Günaydın'ın önceki duruşmada Varol Bülent Aral'la ilgili ifadelerine de değinildi.
Avukatlar, "Aral bana baskı yaptı, devlet desteği sağladı" şeklinde ifade veren Günaydın'a etkin pişmanlık yasasından bahsederek, konuyla ilgili daha fazla açıklama yapmasını istediler.
Avukatların isteğini Günaydın'a sözlü olarak aktaran Mahkeme Başkanı haklarını okuyarak bir sonraki duruşmada daha fazla açıklama yapıp yapmamaya karar vermesini istedi.
Çobanoğlu, mahkeme salonuna görüntü ve ses sisteminin yerleştirildiğini söyledi.
Malatya E Tipi Cezaevi'nde bulunan Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ve Günaydın'ın "Silahlı örgüt kurmak" ve "cinayet işlemek" suçlarından tutuklu yargılandıkları davaya 20 Şubat'ta devam edilecek.
Malatya'daki duruşmayı İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Emma Sinclair-Webb ve Alman Konsolosluğu'ndan temsilcinin de aralarında bulunduğu gözlemciler katıldı.
18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'ni basılması sonucu Almanya uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel öldürülmüştü. (BÇ)