Malatya'da Zirve Yayınevi'nde Almanya uyruklu Tilman Ekkehart Geske'nin, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in öldürülmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması bugün yapıldı, duruşma 25 Şubat'a ertelendi.
10 saat süren duruşmada tutuksuz yagılanan sanıklar Kürşat Kocadağ, Hamit Çeker ve Mehmet Gökçe sorgulandı. Davanın başlıca sanığı Emre Günaydın'a sıra gelmedi.
"Emre Günaydın'ın polis şefleriyle ilişkisi var"
Hamit Çeker "Emre Günaydın'ın polis şefleriyle ilişkisi olduğunu, korktukları için olayı polise bildiremediklerini, yayınevine belge toplamak için girdiklerini ancak Günaydın'un üç kişiyi öldürdüğünü" söyledi, "Günaydın olaydan bir kaç ay önce birini bıçaklamış ve olayın üzerini kapatmıştı" dedi.
Emre Günaydın’ın yurtta bıçaklı bir kavgaya karıştığını ve bu olaydan sonra yurttan atıldığını iddia eden Çeken, Günaydın’a bununla ilgili adli işlem yapılmadığını ileri sürdü.
Kürşat Kocadağ "Üniversiteye hazırlandıkları dönemde Günaydın'la Nur Evleri'nde ders aldıklarını" söyledi.
"Günaydın'ın saldırgan bir tavrı vardı"
Kocadağ "Günaydın'ın saldırgan bir tavrı vardı. Kimi zaman çok saldırganlaşır, kimi zaman da çok duygusal olurdu. Bana olaydan çok önce Malatya'da 49 kilise evin olduğunu, bunlara müdahale etmemiz gerektiğini, işin sonunda şehit olmak da olduğunu söyledi. Ben bu teklifi reddettim. Bu nedenle aramız bozulmuştu" dedi.
Kocadağ sanık avukatlarının “Seninle Emre Günaydın dini inançlarınıza bağlı mıydınız? Namaz kılar mıydınız” sorusunu “Ben cuma namazı kılarım. Ama genel olarak ibadetlerim iyi değildir. Emre Günaydın da inançlarına çok bağlı değildi” diye yanıtladı.
Mehmet Gökçe de "Bilgisayar malzemesi satan bir işyerinde çalıştığını, Günaydın müşterisi olduğu için tanıdığını" anlattı. Gökçe olaydan bir gün önce Günaydın'la görüştüğünü belirtti.
Duruşmayı Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinden Ranier Dost, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül, İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Koordinatörü Feray Salman, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De İnisiyatifi'nden Hüseyin Öntaş, Protestan Kilisesi Sözcüsü Zekai Tanyar ve çok sayıda yabancı basın mensubu izledi.
Tanyar bugün bianet'e "Mahkemenin hem savunma avukatlarının hem de müdahil avukatların bazı bilgi ve belgelerin kendilerine iletilmesi talebini de reddettiğini" söyledi. Mahkeme ayrıca avukatların duruşmaların teknik cihazlarla kaydedilmesi talebini de reddetti.
Günaydın'a ait kayıtlar delil olarak kullanılamıyor
Malatya Emniyet Müdürlüğü Emre Günaydın'ın hastane kayıtlarına ait 42 görüntü kasetini 24 saat içinde hakim onayına sunmadığı için Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi kasetlere el koyma işlemine onay vermedi. Kayıtlar delil olarak kullanılamıyor. (NZ)