Yine bu günlerde ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekillerinden biri hariç (Münir Erkal), Meclis'e verdikleri bir önerle ile Malatya'nın Büyükşehir olması yine gündemimize taşımış oldular. Yerel yönetim yasalarının meclisin gündemine gelmesi aşamasında, büyükşehir olma durumumuzun kamuoyunca tartışılmasında yarar görmekteyim.
Malatya'nın büyükşehir olmasına karşıyım
Kendi adıma Malatya'nın büyükşehir olmasına sıcak bakmadım. Daha açık söyleyeyim bu aşamada Malatya'nın Büyükşehir olmasına karşıyım. Yanlış anlaşılmasın elbette ki Malatya'nın Bölge Kenti, Büyükşehir olması hep arzuladığım, hayallerimin süslediği şeydir. Malatya Belediyesi çevre belde belediyeleri ile birlikte Anakent belediyesi olmasına karşıyım. Neden ?
Malatya Büyükşehir olduğu zaman, Anakent sınırları içinde yer alan belediyelerin:'nazım imar planlarını yapmak yaptırmak ve onamak, stratejik plana ve nazım imar planlarına uygun olarak anakent sınırları içindeki belediyelerin hazırlayacakları uygulama imar planı ve programlarını onaylamak, her türlü imar uygulamasını denetlemek;gecikmede sakınca olabilecek durumlarda bu uygulamaları durdurmak ya da büyükşehir meclis kararı ile, bizzat üstlenmek.' Zorlaşacak.
Belediyelerin, yerel yönetim hizmetlerini yürütürken, teknik hizmetleri yerine getirecek tek bir teknik elemanları var mı?
Bırakalım altyapı hizmetlerini yürütecek, mevcut 10-15 kişi ile hizmet yürütmeye çalışan insanların ücretlerini zamanında ödemeye yetiyor mu?
Daha iyi hizmet için çalışılmalı
Yerel yönetimlerin temel amaçları ve görevleri arasında yer alan yaşam kalitesini yükseltmek ve kent kültürünü hemşehrilerine sağlamak gibi ulvi bir amacı nasıl gerçekleştirecekler?
Cemaat ve akrabalık bağıyla iç içe geçmiş bu belediye yönetimlerinin, hizmetin kaliteli yürütülmesi noktasındaki çalışmaları Büyükşehir Belediyesi ile birlikte nasıl uyumlu bir hale getirilecek?
Elbette yukarıdaki soruları daha da çoğaltmak mümkün. Birkaç somut örnekle konuyu açacak olursak; Yeşiltepe (Boztepe) 1980 öncesi belediyelikti. Bugünlere kadar belediye olarak kalsaydı, alt yapı hizmetlerini bu kalitede yapabilir miydi?
İkinci bir örnek Bahçebaşı: Merkezin mahallesi olduğu bir konumda iken, götürülen altyapı hizmetleri, bugün için hangi ölçüde götürülebiliyor?
Sonuç olarak Malatya'nın bugün için büyükşehir olmasının yarar getireceği görüşünde değilim. Siyasetin popülist yaklaşımı sonucu Malatya merkezine 7-8 kilometre. uzaklıkta Malatya'nın mahallesi konumundaki yukarıda adlarını saydığım yerler belediyelik yapıldı. Oysa oralar mahalle olsaydı bugünkü konumundan daha iyi konumda olacaklardı.
Bence bundan sonra Malatya Belediyesi'nin yapacağı; bu alanları da sınırları içine katarak, alanını yeniden tespit ederek, stratejik ve nazım imar planını bölgesel olarak düzenleyip, siyasetin, cemaatin akrabalık ve rantın tekelinden kurtararak Malatya'nın Büyükşehir olma yolundaki "projesini" hayata geçirmektir.(NK)
* Vurgular ve ara başlıklar Bianet'e aittir.